Bij een scheiding betaalt u samen met uw ex-partner de kosten voor de advocaat. U betaalt ook griffierecht voor de behandeling van de scheidingszaak bij de rechter. Als u kiest voor mediation, betaalt u ook deze kosten. Soms kunt u een tegemoetkoming in de kosten krijgen.
Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland. De advocaat moet dan meer regelen en uitzoeken waardoor de uren die hij besteedt aan de zaak zullen oplopen.
Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen. Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
Je kunt werkloos zijn geworden of misschien ben jij gestopt met werken om voor de kinderen te kunnen zorgen. In Nederland kennen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand'. Hierdoor kunnen mensen met een laag of geen inkomen en vermogen rechtsbijstand aanvragen. Dit hoeft een scheiding dus niet te belemmeren.
Wanneer je beide recht hebt op een toevoeging, is de scheiding 100% gratis. Alle kosten worden dan betaald van de overheidssubsidie die je hiervoor ontvangt. Hieronder vallen de kosten van de advocaat en de proceskosten bij de rechtbank. In enkele gevallen blijft er dan nog een kleine eigen bijdrage over.
Vraag de echtscheiding aan bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat verplicht. Uw advocaat kan de echtscheiding aanvragen op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek. Bij een gemeenschappelijk verzoek vraagt uw advocaat de echtscheiding samen voor u en uw ex-partner aan.
Bij de scheiding moeten de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. U kunt daarbij denken aan de inboedel van uw woning, banktegoeden en de auto. Schulden van u samen, zoals bijvoorbeeld de hypotheek of schulden aan postorderbedrijven, moet u samen blijven betalen.
Wanneer de meeste mensen scheiden
Inmiddels scheiden er jaarlijks tussen de 30.000 tot 35.000 stellen, blijkt uit cijfers van het CBS. Bij de meeste scheidingen – in maar liefst 70% van de gevallen – neemt de vrouw het initiatief.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Na de echtscheiding blijf je verplicht om financieel voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Deze onderhoudsplichten zijn in de wet vastgelegd als partner- en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, draagkracht en behoefte.
In de praktijk is er vrijwel altijd recht op partneralimentatie. In de praktijk is er voor een van beide partners vrijwel altijd recht op alimentatie. Ook als je wel enige inkomsten hebt waarmee je enigszins kunt rondkomen, is de kans groot dat je daarnaast toch nog recht hebt op partneralimentatie.
Afspraken alimentatie sinds 1 januari 2020
Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Was u bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd, dan betaalt u uw ex-partner 4 jaar partneralimentatie.
Ex-echtgenoten zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. De ex-partner die geen of nauwelijks inkomen heeft, kan partneralimentatie vragen. Dit kan alleen als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.
Een redelijke partneralimentatie houdt rekening met de behoefte aan alimentatie van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Uitgangspunt voor de berekening van de behoefte is 60% van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk.
Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.
Een gemiddelde scheiding kost 3 tot 4 maanden. Bij een mediator is dit gemiddeld alweer 1 tot 3 maanden. Als er veel dingen zijn waar jullie het niet overeen zijn en jullie hebben beiden een advocaat ingehuurd kan een scheiding zelfs 2 jaar duren. Dat kost dus niet alleen veel tijd, maar ook geld.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, kun je de woning verlaten zonder je rechten te verliezen. Om het eigendom van een woning over te dragen, zul je namelijk eerst naar de notaris moeten en de overdracht in de openbare registers laten zetten.
In de loop van de jaren is de gemiddelde leeftijd bij een echtscheiding opgelopen. Dit hangt onder andere samen met de gestegen huwelijksleeftijd. Het aantal echtscheidingen was het grootst in de leeftijdsgroep van 45 tot 50 jaar.
Huwelijken tussen twee vrouwen zijn veruit de grootste koploper in scheidingen, en lopen het vaakst stuk. Wanneer als ijkpunt 2010 wordt gebruikt blijkt dat 10 jaar later 26% van deze huwelijken eindigt in een scheiding, tegenover 14% van de man-man huwelijken en 16% van de man-vrouw huwelijken.
Het aantal scheidingen per maand
Aan de andere kant van de medaille staat januari. Dit is de maand waarin veruit de meeste mensen hun huwelijk beëindigen. Bijna elk jaar is dit de maand met de meeste scheidingen.
Alleen een advocaat kan je scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld. Je kunt echter wel scheiden zonder een advocaat op het moment dat je voor een scheidingsbemiddelaar kiest die ook dit laatste kleine stukje van het gehele traject voor jou uit handen neemt.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.