Graszaad moet niet diep weggewerkt worden, dit is een veel gemaakte fout! Graszaad moet niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Hierdoor verstikt het zaad en zal het niet kiemen. Het graszaad zal ook geen resultaat tonen.
Vóór april is de temperatuur van de grond vaak nog te laag (te koud), waardoor het zaad niet of nauwelijks kiemt. Hierdoor is het niet geschikt om een nieuw gazon te zaaien. Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt. Dan kunt u uw nieuwe gazon inzaaien.
Na het zaaien kan het ingeharkt worden om het ontkiemen van het graszaad te bevorderen. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Wilt u weten of uw graszaad dat al langere tijd bewaard is nog ontkiemt? Maak dan twee velletjes keukenpapier vochtig en plaats het met graszaad ertussen op een schoteltje in de vensterbank. Als er na twee tot drie weken geen graszaad begint te ontkiemen, dan heeft uw graszaad geen kiemkracht meer.
Circa 1,5 tot 2 centimeter diep. Zorg er dan ook voor dat er niet teveel aarde bovenop het graszaad komt te liggen, anders zal deze de oppervlakte niet weten te bereiken. Ook verstikking van het zaad is goed mogelijk bij te diep inharken.
Na het gras zaaien kan het gras ingeharkt worden. De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Graszaad mag niet te diep in de grond terecht komen, omdat het anders niet kan kiemen! Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden.
In droge periodes moet je het gras regelmatig water geven om ervoor te zorgen dat het zaad niet uitdroogt en doodgaat. Zorg er echter voor dat de grond niet te nat wordt, anders kan het graszaad verdrinken.
Druk de grond aan
Druk na het zaaien het graszaad met een tuinwals of loopplanken aan. Zo komen de zaden goed in contact met de bodem.
Licht Het is belangrijk te weten dat graszaad geen licht nodig heeft om te ontkiemen, Alleen een vochtige omgeving is van belang. Licht is namelijk voor het zaadje pas van belang als er grasblaadjes ontspruiten, die nemen namelijk het licht op.
Is de bodem 15 °C, dan groeit het gras optimaal. Dit is meestal tegen het einde van het voorjaar. Is de temperatuur van de bodem hoger dan 15°C (vaak hartje zomer), dan groeit het gras een stuk langzamer. Bereikt de bodem een temperatuur van zelfs boven de 25°C, dan stopt het gras helemaal met groeien.
Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is er geen probleem. Gras kan wel tegen een stootje.
Met graszaad voor speelgazon op de rol.
Het papier zorgt ervoor dat zaden van onkruiden geen kans hebben om te ontkiemen. Vogels kunnen de zaden nauwelijks opeten. De zaden liggen op perfecte afstand van elkaar. De perfecte combinatie van zaaien en matten leggen: speelgazon op rol.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
13 april 2021 Leestijd 6 min. Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn.
Hoe voorkom je dat vogels graszaad opeten? Ontzeg vogels tijdelijk de toegang tot je gazon. Een net over je grasmat spannen of gebruikmaken van een vogelverschrikker, geluid of licht reflecterende materialen kan een geschikte manier zijn.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
Sproei het de ingezaaide delen Graszaadjes ontkiemen in een vochtige bodem. Het is dan ook erg belangrijk dat je na het zaaien goed sproeit. Overdrijf het niet, want je wil ook weer niet dat de zaadjes wegspoelen.
Het graszaad moet zich vanuit de toplaag makkelijk vol kunnen zuigen met water. Bij het sproeien na het zaaien kun je daarom het beste 2 of 3 keer per dag een klein beetje beregenen.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.