Kudde is de verzamelnaam voor een groep bij elkaar horende zoogdieren die op het land leven, zoals schapen, geiten, paarden, koeien, kamelen, zebra's, bizons en olifanten.
Rond de kortste dag begint het nieuwe voortplantingsseizoen, waarvan de piek ligt tussen februari en mei. In deze periode worden vaak grote groepen hazen gezien, soms wel tot 75 dieren groot. Overdag rennen ze over de kale velden. Dit wordt rammelen genoemd.
In Het Berenbos wordt de leefomgeving van de beer in het wild zoveel mogelijk nagebootst om het natuurlijke gedrag, zoals de winterrust, van de beer te stimuleren.
kwallenzwermen (meerv.) een zwerm van kwallen, een grote groep kwallen.
Ratten leven in kolonies. Als een kolonie te groot wordt, ontstaat er een tekort aan voedsel en schuilplaatsen.
Andere gebruikelijke verzamelnamen voor groepen dieren zijn: bende: patrijzen, kalkoenen. klucht/kluft: patrijzen, fazanten, kippen. kolonie: mieren, pinguïns, apen, dassen, zeehonden, zeerobben.
Dolfijnen leven in dynamische groepen van zo'n vijf tot twintig dieren, ook wel een 'pod' genoemd. Ze leven in pods voor het jagen en voortplanten en om zich beter te kunnen verdedigen tegen roofdieren. Eens in de zoveel tijd komen meerdere groepen dolfijnen samen en vormen ze een superpod van wel duizenden dolfijnen!
Wolven zijn sociale dieren en leven in groepsverband (roedels). Een roedel bestaat veelal uit meerdere generaties (ouderdieren en hun nakomelingen) en bestaat uit 2 tot 10 dieren.
Flamingo's kunnen wel tot tientallen jaren oud worden. Flamingo's zijn echte groepsdieren. Een groep flamingo's wordt een tribune, kolonie of een flamboyance genoemd.
Bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken.
Varkens leven in groepsverband. Binnen de groep, de rotte, wordt de rangorde bepaald door de leeftijd. Varkens van dezelfde leeftijd bepalen hun onderlinge rangorde door vechten. De grootsten staan boven de kleinere.
De giraffe leeft in losse kuddes van zes tot twaalf dieren. Volwassen mannetjes dulden meestal geen andere volwassen mannetjes in hun vaste territorium. Vrouwtjes leven niet in een vast woongebied, en de woongebieden tussen kuddes overlappen meestal.
Wilde zwijnen leven in groepen, ook wel rotte genoemd, tot wel dertig dieren. Een rotte bestaat uit een aantal vrouwtjes en hun jongen van het eerste en het tweede jaar. Mannetjes leven vanaf hun derde levensjaar alleen.
Veel kraaien zijn op zichzelf, maar ze eten wel vaak in groepen. Een groep kraaien wordt een 'moord' genoemd. Als een kraai sterft, omringt de groep de overledene.
Andere vreemde groepsnamen voor dieren zijn: een toom varkens, een sprong konijnen, een vlucht eenden, een kolonie dassen, een volk bijen, een vendel ganzen, een bed oesters en een rotte wilde zwijnen. Voor tijgers bestaat dan weer geen groepsnaam, omdat tijgers solitair leven.
Maar hoe ziet zo'n paardenkudde er nou uit? Paarden leven eigenlijk in twee soort groepen: een harem (familiegroep) en een bachelorgroep. Binnen deze groepen is er een bepaalde sociale orde en hiërarchie. Een harem bestaat uit een volwassen hengst, merries en jonge nakomelingen zoals veulens en jaarlingen.
Kudde: Koeien, olifanten, kamelen, paarden
Je kent ook wel de term kuddedier.
Een toom is de benaming voor een groep vogels behorend tot de eendachtigen of hoenderachtigen of voor een worp biggen.
Het kalfje (zo heet een baby-walvis) van een blauwe vinvis is 7 meter lang en weegt al bijna 1.000 kilo als 'ie geboren wordt. Aan de zijkanten van zijn lijf heeft de walvis een vin. Die twee vinnen zien eruit als een soort vleugels en daar sturen ze mee. Ze komen vooruit door hun grote staart op en neer te bewegen.
Het meervoud van kudde is 'kudden' maar ook 'kuddes'.
Bij vliegende dieren zoals vogels en insecten spreekt men van een zwerm en bij vogels, indien het een geordende groep betreft, ook van een vlucht: een vlucht wilde ganzen, een vlucht regenwulpen.
Een zwerm is een groep insecten, vogels of vleermuizen, die schijnbaar als één groep bewegen, vergelijkbaar met een school vissen.
Vleermuizen leven vaak samen met een grote familie, deze groep noem je een kolonie. Soms bestaat zo'n familie wel uit vijfhonderd vleermuizen! Als ze met een grote groep zijn kunnen ze ook een gigantisch lawaai maken.