Uw arts heeft bij u een of meerdere poliepen in de dikke darm gevonden met daarin mogelijk een vroeg stadium van darmkanker. De poliep kan meestal worden verwijderd via een ingreep met een buigzame slang via de anus of een stoma. Dit heet een poliep-ectomie (ectomie= verwijderen via een operatie).
Endoscopische mucosale resectie (EMR)
Deze techniek gebruikt de arts vooral bij hele grote poliepen die goedaardig lijken te zijn. Bij EMR spuit de arts vloeistof onder de poliep tussen de verschillende laagjes van de darm. Hierdoor komt de poliep omhoog. De arts verwijdert de poliep met een snaar.
Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte.
Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Wat is het? Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Sommige mensen hebben slechts één poliep in de dikke darm maar het kunnen er ook meerdere zijn.
De poliep veroorzaakt vaak geen klachten. Hierdoor hebben mensen vaak niet door dat ze een poliep hebben. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden. In de meeste gevallen zijn poliepen goedaardig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
De meest voorkomende complicatie (onbedoeld gevolg) is een bloeding. Een zeldzame en zeer ernstige complicatie is een gaatje in de darmwand. Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een coloscopie. Hoe groot deze kans is, is nog niet goed bekend.
Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Als je poliepen in de baarmoeder hebt, hoef je er lang niet altijd iets van te merken.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.
Klachten en complicaties
Na het onderzoek kunt u enkele dagen bloedverlies en bruine afscheiding hebben eventueel in combinatie met een gevoelige buik. Deze verschijnselen zijn meestal na twee tot drie dagen verdwenen.
Soms groeit de goedaardige poliep uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Hoe groter de poliep is, hoe groter de kans dat deze kwaadaardig kan worden. De schatting is dat de ontwikkeling van een poliep tot darmkanker zo'n 10-15 jaar kan duren.
Bij sommige patiënten blijken neuspoliepen, ondanks behandeling met medicijnen en operatieve verwijdering, weer terug te komen. Dit is na poliepextractie vaker het geval dan na (endoscopische) neusbijholtechirurgie.
Een poliep is een zwelling op slijmvlies met een karakteristieke vorm, namelijk dikker aan het uiteinde dan aan de basis ('gesteeld'). De meeste poliepen zijn goedaardig hoewel maligne ontaarding bij sommige vormen (dikke-darmpoliepen) weleens voorkomt. Poliepen bevinden zich meestal in de holte van een orgaan.
Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
Hiervoor krijgt de patiënt een infuusnaaldje in de arm. Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag en ademhaling. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen.
De pijn of krampen verdwijnen dan meestal vanzelf, vaak binnen een paar uur. Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
Wat is een coloscopie
Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Desondanks delen we de poliepen in op basis van grootte, in minuscule poliepen (< 5 mm), kleine poliepen (5 tot 9 mm), middelgrote poliepen (10 tot 20 mm).
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.
Iedereen kan poliepen ontwikkelen. Toch zijn er een aantal situaties waarin men weet dat de kans op de aanwezigheid van een poliep groter wordt. Mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans op poliepen en deze kans neemt toe met de leeftijd.
Iedere tumor in de dikke darm is eerst een poliep geweest. Een poliep is een woekering van slijmvliescellen in de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot enkele centimeters groot.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.