Voor Nederland is de goudjakhals een relatief nieuwe soort. Pas drie keer eerder is een goudjakhals in Nederland aangetoond, waarvan twee keer op de Veluwe. Dit is de eerste keer in Nederland dat een goudjakhals schapen doodt. Provincie Gelderland vergoedt de schade.
In Nederland leeft de Euraziatische wolf (Canis lupus lupus) die in 2015, na 150 jaar geleden lokaal te zijn uitgestorven, terugkeerde naar ons land.
Op meerdere plekken in Nederland leven wolven. De meeste waarnemingen komen uit de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De wolvenpopulatie in Nederland wordt goed in de gaten gehouden. BIJ12 houdt voor de provincies bij op welke plekken de wolf is gezien.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Soms duiken er zelfs veel kleinere rassen met een wolfachtige vacht op in die lijstjes, zoals de Zweedse vallhund (of Västgötaspets) en de shikoku inu. En er zijn zelfs auteurs die vinden dat de alombekende Duitse herder trekjes van een wolf heeft.
De kans dat je in Nederland tijdens je wandeling een wolf tegenkomt, is niet zo heel groot. De schuwe dieren trekken zich overdag terug op een rustige plaats. Tot nu toe is de wolf een aantal keren in het oosten van Nederland gesignaleerd.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Beren in Nederland in het Holoceen
Uit dit overzicht blijkt dat de bruine beer gedurende vrijwel het gehele Holoceen in Nederland leefde. Hoewel zeldzaam, zijn er botten en tanden verspreid over het gehele land aangetroffen.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
De witte wolf (Canis lupus albus) is een ondersoort van de wolf. De soort komt voor in het noorden van Europa en Azië, vooral in de arctische en noordelijke gedeeltes van Rusland. Alhoewel ze van sommige van de arctische eilanden ten noorden van Siberië waren uitgeroeid, zijn ze in 2007 gezien op het eiland Wrangel.
Wolven zijn goede zwemmers en uitstekende lopers. In een nacht kunnen ze met gemak 70 kilometer afleggen. In Duitsland blijkt dat wolven rivieren, snelwegen en druk gebruikte gebieden passeren, meestal 's nachts, maar soms ook overdag.
Wolven en mensen kunnen goed naast elkaar leven. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of gevoed, vormen op voorhand geen bedreiging voor de mens. Omdat wolven schuwe dieren zijn, zullen ze mensen over het algemeen mijden.
Een gevangen of in het nauw gedreven wolf zal zichzelf zeker verdedigen door te bijten. Een wolf kan zichzelf en zijn eten ook verdedigen wanneer een herder het dier aanvalt om zijn schapen te beschermen. Talrijker zijn echter de berichten dat een enkele wolf zich door mensen laat wegjagen bij een schaapskudde.
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).
Wanneer die plots door stress de hoogte inschiet - wanneer een wolf in de buurt is - stoot de halsband een ultrasoon geluid uit, dat de wolf zou verjagen. In Frankrijk zweren verschillende schapenhouders bij deze halsband. Het gaat dan vaak om herders die hun kudde in grote open ruimtes laten grazen.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, houden wolven er een nachtelijke levenswijze op na. Door bejaging in het verleden zijn het schuchtere dieren geworden. Wolven kunnen zich snel, met een topsnelheid van zo'n 60 km per uur, over grote afstanden verplaatsen.