Vier vmbo leerwegen
Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo); Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.
Het vmbo bestaat uit vier leerwegen/niveaus: de theoretische leerweg/mavo (tl), de gemengde leerweg (gl), de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) en de basisberoepsgerichte leerweg (bbl).
Gemengde leerweg (vmbo-g of vmbo-gl)
Deze leerweg is wat niveau betreft gelijk aan vmbo-tl en bereidt leerlingen voor op de vak- en middenkaderopleidingen op niveau 3 of 4 van het mbo. Met een diploma van de gemengde leerweg kunnen leerlingen ook naar de havo.
In de kader/mavo klassen zitten leerlingen met een kader-, een gl/tl- of een tl-advies. In deze klassen krijg je twee jaar de tijd om te ontdekken waar jij goed in bent.
Bij vmbo-t en mavo is er keuze uit vier profielen: Economie, Landbouw, Techniek en Zorg & welzijn.
Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo-k). Deze leerweg is geschikt voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld, maar geen moeite hebben met theoretisch onderwijs. Vmbo-k bereidt leerlingen voor op een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Gemengde leerweg (vmbo-g).
Verschil gl – tl
Het verschil tussen de gemengde en theoretische leerweg zit vooral in het examen: leerlingen in de gemengde leerweg doen examen in vijf algemeen vormende vakken en één beroepsgericht vak. Leerlingen in de theoretische leerweg doen examen in (minimaal) zes algemeen algemeen vormende vakken.
Mavo, oftewel vmbo-t of vmbo-tl, is een theoretische leerweg. De afkorting mavo staat voor 'middelbaar algemeen voortgezet onderwijs' en duurt 4 jaar. Onze leerlingen volgen op de mavo voornamelijk algemeen vormende avo-vakken. Dit onderwijs is vooral theoretisch ingericht.
Mavo staat voor middelbaar algemeen voortgezet onderwijs en duurt 4 jaar. Leerlingen kunnen kiezen voor de gemengde leerweg of de theoretische leerweg. Bij mavo-g zijn leerlingen meer praktisch ingesteld. Hier zitten leerlingen die geen moeite hebben met leren, maar ook heel graag beroepsgerichte lessen volgen.
Voorlopig schooladvies groep 7
De meeste scholen geven in groep 7 al een voorlopig advies, zodat ouders zich vast kunnen gaan oriënteren op scholen die in aanmerking komen. Ouders van groep 7-leerlingen gaan dan vaak ook al op de open dagen van de scholen kijken. Deze worden meestal rond februari gehouden.
De kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader of vmbo KB) richt zich op de praktijk en bereidt je voor op de vak- en middenkaderopleidingen niveau 3 en 4 van het MBO. Je krijgt les in algemeen vormende vakken en in profielvakken (praktijk en theorie) in het door jou gekozen profiel.
Op 1 augustus 2020 is de Wet gelijke kans op doorstroom naar havo en vwo ingegaan. Leerlingen met een diploma vmbo-gl/tl met een extra vak krijgen daarmee toegang tot havo. Leerlingen met een havodiploma krijgen onvoorwaardelijk toegang tot het vwo.
De theoretische leerweg geeft de mogelijkheid tot doorstroming naar mbo-niveau 3 en 4 of naar de havo.
G-voetbal wordt gespeeld door voetballers/ voetbalsters die vanwege hun verstandelijke en/of lichamelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en hierdoor geen aansluiting kunnen vinden in een regulier voetbalteam. Er zullen altijd "grensgevallen" zijn.
Leerlingen die nét geen havo-advies van de basisschool hebben gekregen, kunnen op Compaen in de TL-plusklas geplaatst worden. In deze klas wordt in een aantal vakken al op havo-niveau lesgegeven.
Na vmbo-tl:
stroom je door naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 3 of 4, of naar havo 4.
MAVO is een leerweg bij het VMBO. Onder de noemer VMBO valt ook de vroegere LTS en huishoudschool.
De kernvakkenregel houdt in dat je voor de kernvakken (Engels, Nederlands en wiskunde) maximaal één 5 mag halen en de eindcijfers van de andere twee kernvakken moeten minimaal een 6 zijn.
Het vmbo heeft een hardnekkig negatief imago. Net zoals vmbo-leerlingen en banen die volgen op beroepsgerichte leerwegen. Daarmee doen we een groot deel van de Nederlandse scholieren en werkenden flink tekort. Terwijl ook – of juist – vmbo'ers trots mogen zijn op hun advies.
Leerlingen kunnen na hun diploma vmbo theoretisch of vmbo gemengd een vervolgopleiding doen in het mbo. Bijvoorbeeld een middenkaderopleiding (niveau 3) of vakopleiding (niveau 4). Maar zij kunnen ook doorstromen naar het vierde leerjaar van de havo, mits zij eindexamen hebben gedaan in een extra vak.
Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en heeft 4 leerwegen. Die verschillen van elkaar in niveau en hoeveelheid beroepsgericht en theoretisch onderwijs.
Wat is vmbo-kader? Vmbo-kader is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen in de praktijk. Deze leerweg bereidt de leerling voor op de vak- en middenkaderopleidingen in het mbo (niveau 3 en 4). Het verschil met de mavo is dat iets minder diep wordt ingegaan op de algemene vakken.
Op het vmbo doe je in totaal in 6 vakken eindexamen (CE of CSPE). Het vmbo duurt in principe vier jaar. Als je je vmbo hebt afgerond, kun je rechtstreeks door naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of kun je doorstromen naar het havo.