Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen. Tip: gebruik liever niet de eco-stand van een wasmachine.
Wassen op 90 graden is alleen bedoeld voor textiel dat echt vuil wordt, zoals vaatdoeken, theedoeken en poetsdoeken. Het doen van een kookwas op 90 graden maakt niet alleen je poetsdoeken schoon, maar ook de wasmachine zelf.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Beddengoed van katoen/satijn mag op 40 graden gewassen worden, maar kan ook op 60 graden heb ik gemerkt. Al mijn dekbedovertrekken zijn van katoen/satijn en ik was ze op 60 graden, wat prima gaat. Als je lakens met polyester erin hebt, mogen ze op maximaal 40 graden gewassen worden.
Katoenprogramma: beddengoed en handdoeken
Voor al je katoenen was, zoals beddengoed en handdoeken, gebruik je het katoenprogramma. Kijk in het wasetiket op hoeveel graden het wasgoed mag. Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius.
Het is geen probleem om handdoeken te wassen op 90 graden. Maar ook op 60 graden worden bacteriën gedood. U kunt handdoeken wassen op een normaal katoenwasprogramma. Op 60 graden kunt u vloeibaar wasmiddel gebruiken.
Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden. Verder heeft elk materiaal een verschillende behandeling nodig en moet je dus altijd grondig het wasvoorschrift lezen.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Die vieze doekjes mag je prima bij het ondergoed, de sokken, handdoeken en het beddengoed in de wasmachine stoppen. Die spoelt eerst veel viezigheid en bacteriën weg, daarna komt het wasmiddel erbij samen met het hete water. Dat overleven schadelijke bacteriën niet.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Bij de productie van bed-, bad- en huistextiel worden de materialen strak in elkaar geweven. In contact met water versoepelt die stof en krimpt het iets. Hoe warmer het water, hoe groter de krimp! Bij de productie van beddengoed wordt gelukkig rekening gehouden met het krimpen.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Handdoeken, theedoeken, dweilen, schoonmaakdoekjes was je op 60 of 90 graden. Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Zamarra: De meeste sokken zijn niet bestand tegen een wasbeurt op 90 graden; het advies is meestal maximaal veertig graden. Van de wasdroger kunnen sokken een klein beetje krimpen, van een kookwas heel veel.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Een te hoge temperatuur kan wasgoed beschadigen. Ook kost het onnodig veel energie en dus geld. Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon.
Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.