Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt. Verschillende oorzaken van zwart overgeven zijn: Slokdarmverstopping.
Bloedbraken is, zoals het woord zegt, het uitbraken van bloed. De kleur van het bloed kan gaan van helderrood in geval van een plotse hevige bloeding, tot teerachtig zwart bij een langzame bloeding, wanneer het bloed langer in de maag blijft.
Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd. Een zurige smaak en geur wijst er op dat het voedsel de oesophagus is gepasseerd. Door gal wordt de smaak bitter.
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.
In het kort. De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep.
Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn. Een maagzweer komt meestal door een bacterie in de maag.
Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken. Dit noemen we een maagslijmvliesontsteking of gastritis.
Voedselvergiftiging ontstaat vaak door slechte hygiënische omstandigheden en bedorven of rauw voedsel. Klachten van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, koorts, diarree en braken. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken.
In sommige gevallen geven mensen gal over. Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas.
3 // Overgeven door stress
Het komt in dat soort situaties vaak voor dat je moet overgeven of kokhalzen. Het is in sommige situaties zelfs zo dat je last hebt van het cyclisch braken syndroom. In dat geval heb je iedere dag weer last van dezelfde symptomen die meestal op hetzelfde tijdstip beginnen.
Een patiënt die bloed braakt, moet zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Indien nodig krijgt de patiënt dan een infuus om het verloren gegane bloed aan te vullen. Meestal zal zo spoedig mogelijk daarop een gastroscopie (maagonderzoek) worden verricht, om te onderzoeken wat de oorzaak van de bloeding is.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan u ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en u moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.
Als een slachtoffer op de rug ligt en moet braken kan hij stikken in zijn eigen braaksel. Wanneer je niet weet hoe je dit moet doen: draai een op de rug liggend slachtoffer op zijn zij met de mond naar beneden gericht. Hierdoor verklein je het verstikkingsgevaar bij overgeven door een alcoholvergiftiging.
De oorzaken variëren van lichte ontstekingen van het maagslijmvlies door gebruik van alcohol, Aspirine of sommige andere geneesmiddelen zoals NSAID's, of door infectie met Helicobacter pylori, tot maagzweren of maagkanker.
In principe gaat voedselvergiftiging vanzelf over. Mocht je toch onverhoopt voedselvergiftiging oplopen, dan hebben we een aantal handige tips wat te doen. Als de diarree en het braken na 48 uur aanhouden, niet verminderen en je hevige (buik)pijn hebt, ga dan naar de huisarts.
De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
Een maagzweer (ulcus) is een beschadiging van de binnenbekleding, het slijmvlies, van de maag of de twaalfvingerige darm . Een mogelijke, ernstige complicatie van een maagzweer is een bloeding. Vaak wordt eenvoudigweg gesproken van een maagbloeding. Zeker bij een grote bloeding is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.
Wanneer de opening in het middenrif wat groter is dan normaal, kan een deel van de maag in de borstholte terecht komen. Dit verschijnsel heet een maagbreuk. Een maagbreuk zorgt ervoor dat de natuurlijke hoekstand tussen de maag en slokdarm verstoord is, waardoor de maaginhoud makkelijker terugloopt naar de slokdarm.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.