Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Harde of zachte korst
Geen probleem. Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak.
Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft brood het langst zacht en mals. De broodzak waarin het brood bij de bakker is verpakt, is een speciale paraffine- broodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging.
De meeste zakken zijn gemaakt van katoen, wat een goede keuze is dankzij de ademde eigenschappen van dit materiaal. Een katoenen zak zorgt dat de lucht goed kan circuleren en voorkomt daarnaast vochtophoping, wat belangrijk is om je broden vers te houden.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Beschimmeld brood voorkomen
Bewaar brood en andere bakkerijproducten op een droge, koele en donkere plaats buiten de koelkast. De vochtige omgeving van de koelkast verhoogt namelijk de kans op schimmelgroei. Maar ook warmte en licht zijn niet goed voor je brood.
Op een snijplank. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier: zet je brood met de aangesneden kant naar beneden op de snijplank. Dat zorgt ervoor dat het kruim niet uitdroogt. Deze manier werkt prima, maar wel minder lang dan de andere mogelijkheden.
Er is een groot aantal stoffen die worden gebruikt als broodverbeteraar, zoals vitamine C, diverse vetten (boter, margarine, olijfolie of reuzel) en zouten. Vaak heeft de stof ook een E-nummer, zoals E221 (natriumsulfiet) of E341 (calciumfosfaat).
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Bij Moonen Direct vind je kwalitatief goede broodzakken in verschillende formaten die uit voorraad leverbaar zijn. Wij bieden keuze uit broodzakken met of zonder venster, stokbroodzakken en broodjes zakken. De plastic broodzakken zijn gemaakt van PP of LDPE.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
De broodzakken bestaan voor meer dan 85 % uit papier en zijn aan 1 kant bedekt met plantaardige paraffine. Zo worden ze zonder probleem gerecycleerd bij het papier en karton. Er worden papiervezels van gemaakt.
Ja, dat kan zeker. Als het verse brood direct na aankoop wordt ingevroren in een katoenen broodzak, blijft het in de vriezer 2 weken goed. Het hangt er een beetje vanaf of je een goede vriezer hebt of een vriesvakje in een oude koelkast.
Zorg dat het deeg goed afgedekt is, zodat het niet kan uitdrogen. Deeg afdekken kan het beste met plasticfolie, een vochtige theedoek of een deksel. Heb je een oven met rijsstand? Dan kan je het deeg rijzen in de oven op deze stand.
Ja, je kan broodproducten invriezen in dichte zakjes, of zelfs in de zakjes waarin je ze koopt. Maar vacuüm sluiten verlengt de versheid aanzienlijk. Je moet wel voorzichtig zijn met het vacumeren van broodproducten: vries ze eerst in en vacumeer ze dan.
Invriezen gaat prima in een katoenen broodzak. Het blijft zeker 2-3 weken goed. Zo heb je altijd vers brood en hoef je niets weg te gooien. Ook in papier kun je overigens invriezen.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Laat brood goed afkoelen Laat je brood minimaal een uur afkoelen voordat je het snijdt.