Meeste werknemers melden zich ziek vanwege griep
De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.
De werkgever verwittigen
Als je arbeidsongeschikt wordt, moet je dit altijd onmiddellijk aan je werkgever melden (dat kan bijvoorbeeld via telefoon, iemand van de familie of een collega, …). Dit is verplicht, ook al zegt het arbeidsreglement of een cao hier niets over.
Als je koorts hebt, is de kans groot dat je een besmettelijke ziekte hebt. Als je temperatuur iets hoger is dan 37 graden Celsius, moet je niet naar je werk gaan en alle anderen blootstellen aan je ziekte. Experts bevelen aan om ten minste 24 uur thuis te blijven nadat koorts die zo hoog is, is verdwenen.
Jezelf ziekmelden op het werk via whatsapp is toegestaan, tenzij een personeelsreglement, kantoorhandboek, verzuimreglement, ziekteprotocol of andere document regels bevat over het ziekmelden. In dat geval moet een werknemer deze regels na leven.
Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
Wat is een telefonische ziekmelding? Telefonisch contact op initiatief van de medewerker waarin hij aangeeft dat hij niet in staat is om te komen werken wegens ziekte. In de regel doet de medewerker dit bij zijn leidinggevende, conform de in het beleid c.q. verzuimregels geformuleerde afspraken (tijdstippen e.d.).
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Een goed bericht als voorbeeld
Hi [naam], Helaas lig ik vandaag ziek op bed en moet ik aan mezelf denken. Ik kan helaas niet op werk komen vandaag en meld me bij deze af, zodat ik weer goed kan herstellen. Ik check vandaag dan ook geen mail of Teams.
Is het mogelijk om een halve dag ziekteverlof te nemen (een voormiddag of een namiddag gecombineerd met een halve werkdag of een halve verlofdag)? Antwoord: Ja, in uitzonderlijke gevallen.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Bent u weer helemaal beter? Als u een werkgever heeft, meldt u zich weer beter bij hem. Als u geen werkgever heeft of vrijwillig verzekerd bent dan meldt u zich beter via de Betermelder op Mijn UWV.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Een cadeautje meenemen is altijd goed. Neem iets mee waar de zieke wat aan heeft. Ligt iemand veel in bed, dan kan dat een zachte pyjama of een groot T-shirt zijn. Maar ook een boek of een tijdschrift, of muziek of een film.
Er zal namelijk steeds een melding verschijnen wanneer iemand met een emoji op jouw bericht reageert, zonder dat je ziet wat deze melding is. Zeker bij een gesprek in een groepsapp kunnen deze meldingen voor wat irritatie zorgen. Je kunt er gelukkig voor kiezen om reactie meldingen van WhatsApp uit te zetten.
Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.
Hier moet je wel antwoord op geven:
- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.
Het is verstandig niet te werken of naar school te gaan met buikgriep. Niet alleen kunnen de symptomen erg vervelend zijn, buikgriep is ook erg besmettelijk. Er zijn zelfzorgmiddelen die acute diarree behandelen en tevens de rehydratie (vocht-aanvulling) ondersteunen.