Over smaak valt niet te twisten. En denk ook aan de stijl van de Champagne. Hoe complexer de Champagne, hoe meer ik zelf voor een ruim wijnglas, of zelfs een coupe zal kiezen. Hoe lichter en verkwikkender de Champagne, hoe meer ik voor het bruisende effect zal gaan en kies voor een flûte.
Het beste glas om champagne in te serveren is de champagnefluit die breder is in het midden en versmalt naar de glasrand toe. Door de deels overkapte bovenkant van het glas wordt de smaak het best bewaard.
Een champagneglas is een glas met een voetje en steel, speciaal gemaakt voor het drinken van champagne. De twee meest voorkomende soorten champagneglazen zijn de coupe en de flûte. Door het voetje wat de glazen hebben, kan je het glas vasthouden zonder de temperatuur te veranderen.
Echte champagnekenners zullen waarschijnlijk zeggen dat dit het beste glas is om Champagne uit te drinken. Doordat de onderkant (en vaak de mond) van het glas iets breder zijn gemaakt, komt de geur van de Champagne beter vrij. Dit zorgt dus voor de perfecte smaakervaring.
Door de aanraking met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat er een stroom aan belletjes van koolzuurgas. Dat ontsnapt uit het glas, deze stroom belletjes heeft een bepaalde lengte nodig om zich goed te vormen. Vandaar dat er veel gebruik gemaakt wordt van de flûtes.
De OG onder de bubbels. Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Franse streek Champagne komt, én wordt gemaakt van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen. Vergeet ook niet, deze vruchten zitten boordevol vitaminen en antioxidanten.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Op de website van je makelaar of op vastgoedplatforms als Funda staat vaak bij de woning aangegeven over welk type glas deze beschikt. Ook in het taxatierapport of de bouwkundige keuring van je woning staat het type glas vermeld.
Waaraan herken je echte champagne
Vervolgens om de naam te mogen gebruiken moet deze mousserende wijn aan een aantal voorwaarden voldoen; De wijn moet komen uit de Franse streek Champagne komen. Er moet gebruik gemaakt worden van methode traditionelle. Bepaalde druivenrassen (Chardonnay / Pinot Noir) mogen.
Het champagne glas bestaat net zoals een wijnglas uit een voet, steel en kelk. De lange steel voorkomt dat je handen de champagne opwarmen. Welk glas je ook kiest, de bubbels zijn het belangrijkst. Wanneer je deze dus niet kan zien, is je glaskeuze al verkeerd.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Een glas wat een beetje een tulpvorm heeft, op die manier kanaliseer je de geuren wel en behoud je de bubbels, maar tegelijkertijd geef je de wijn voldoende ruimte om goed tot zijn recht te komen.
Champagne kent een optimale serveertemperatuur en die ligt zo tussen de 8 en 10 graden Celcius. Een non-vintage mag je wat koeler drinken en een vintage juist iets minder koel. Drink je een champagne te koud dan merk je minder van de aroma's en dat is jammer.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Bewaartips. Als je wilt dat de smaak van je champagne optimaal is, dan kun deze het beste op een koele, donkere plek buiten de koelkast bewaren. In een kelder bijvoorbeeld. Zet de fles een paar uur voor je 'm gaat drinken nog even in de koelkast om extra te koelen.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Voor een champagne-ontbijt is een gekookt eitje wellicht te standaard. Dus pak extra uit met bijvoorbeeld: ei “en cocotte” met gerookte zalm. Iets simpeler, maar ook leuk: een exotische fruitsalade of aardbeien met citroenroom.
Toast met gerookte zalm
Rooster het witbrood en snijd het schuin doormidden. Bedek met gerookte zalm en Gravad Lachs saus en klaar is kees! Vis en Champagne is een welbekende en perfecte combinatie. Niet alleen is gerookte zalm lekker, ook rauwe zalm (sashimi!) is bijzonder lekker bij Champagne.
Een knallend goede combinatie
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
Serveer champagne op de juiste temperatuur. Het serveren van te koude of te warme champagne is natuurlijk zonde van dit lekkere glaasje bubbels. Let er daarom op dat champagne geserveerd moet worden tussen de 10 en 12 graden. Het beste kun je de fles een dag van tevoren in de koelkast leggen.
Doorgaans wordt één fles voor vier personen gerekend als hij als erewijn of aperitief wordt geserveerd. Als tijdens de volledige maaltijd champagne wordt gedronken, moet u één fles per twee personen rekenen.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.