Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Crème fraiche is ideaal voor in warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Crème fraîche, wat in het Frans gewoon 'verse room' betekent, heeft een dikke consistentie en wordt gebruikt in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Crème fraîche wordt over het algemeen in warme gerechten gebruikt, door het hogere vetpercentage schift deze minder snel. De kans op schiften bij een demi crème fraîche (deze bevat minder vet) is daarbij weer hoger. Schiften wil zeggen dat het vet langzaam losbreekt en bovenop de saus of soep gaat drijven.
Crème fraîche moet aan het einde van de kooktijd toegevoegd worden en mag kort mee verwarmd worden. De kans op schiften bij warme gerechten blijft bestaan. Een goed alternatief voor warme gerechten is koksroom. Crème fraiche mag nooit koud zijn als je het aan kokende gerechten toevoegt!
Kun je soep met room opwarmen? Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Crème fraîche is erg geschikt voor koude sauzen en zoete gerechten. Men kan de room verwerken in sladressings, of het mengen met vers fruit (zoals verse aardbeien). De room kan wat zoeter worden gemaakt met vanillesuiker. Bij pastagerechten komt de romige smaak ook goed tot zijn recht.
Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap. Wel een puntje van aandacht: crème fraîche bevat veel vet en dus veel energie.
Crème fraîche
Dit is room waar nog melkzuurfermenten aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Omdat crème fraîche door het hogere vetpercentage minder snel schift als het verhit wordt, wordt het vooral door warme gerechten gebruikt. Zure room is daarentegen geschikter voor koude gerechten.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo'n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.
Wat dacht je van vegan slagroom of plantaardige yoghurt? Beide geven een dikkere structuur aan je gerecht. Een scheutje sojamelk kan ook al wonderen verrichten. Vegan roomkaas, roomspread of crème fraiche geeft je soep meer room.
Maak eerst de saus en voeg later beetje bij beetje de melk, crème fraîche of andere zuivelproducten toe. Zo wordt het ingrediënt beter opgenomen door de saus. Ook een slimme truc: draai het om. Roer eerst een beetje saus door het ingrediënt dat je wil toevoegen en giet het daarna bij de rest van de saus.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De crème fraîche droogt uit, heeft brokken of ruikt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Deze 2 roomsoorten lijken wel op elkaar, maar ze zijn echt anders. Zo is zure room wat slanker: zure room bevat 20% vet, crème fraîche 35%. Crème fraîche heeft daardoor een mildere smaak dan zure room.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk.
Te dik? Bij verhitten wordt crème fraîche dunner, bij inkoken juist dikker. Het kan dan ook té dik worden. Door een beetje koud water toe te voegen en het los te kloppen maak je het weer romig.
Opgelet met warme bereidingen
Doordat roomkaas een vette kaas is, kun je soepen of sauzen waar je deze in gebruikt beter niet meer laten doorkoken. Dan kan je soep of saus namelijk, net zoals wanneer je room zou gebruiken, gaan schiften. Je voegt de kaas daarom beter toe wanneer het vuur al uit staat.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Kan ik slagroom verhitten? U kunt slagroom ook aan warme gerechten toevoegen. Het nadeel is dat slagroom in warme gerechten wel kan gaan schiften (de bestanddelen vallen dan uit elkaar). Dat gebeurt als het gerecht zuur is, zoals tomatensoep.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Crème fraîche bewaren
Zodra je het bakje geopend hebt, blijft crème fraîche volgens het Voedingscentrum nog vijf tot zeven dagen in de koelkast houdbaar. Tip: gebruik bij voorkeur steeds een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting van schimmels en gisten.