Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
Wat moet je melden bij het bellen van 112
Wat er is gebeurd (verkeersongeval, brand, val van trap, e.d.) Welke hulp je nodig hebt (brandweer, politie, e.d.)
Ook kunt u het alarmnummer bellen als uw beltegoed op is. Heeft uw provider een storing? Dan gaat de verbinding naar 112 automatisch via een andere provider met wel bereik. Alleen wanneer u ergens bent waar u geen bereik hebt, krijgt u geen verbinding met 112.
In de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie is bepaald dat deze opnames tot een jaar lang bewaard mogen worden. Als men de noodcentrales zonder geldige reden opbelt, kunnen de operatoren in de noodcentrales de oproepen van mensen die echt in nood zijn niet aannemen.
Uitleg: 112 is het Europese noodnummer waarnaar je 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 in alle lidstaten van de Europese Unie kan bellen als je in nood bent om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Met één oproep krijg je alle hulp die je nodig hebt.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
Dit is niet mogelijk als u met 112 belt. Medewerkers van de meldkamer starten een chatgesprek als zij merken dat praten lastig gaat. Of als u dit bij het instellen van de app heeft aangegeven. U kunt zelf geen chat starten.
“Omdat goede bereikbaarheid van het alarmnummer in noodsituaties van levensbelang kan zijn, is het belangrijk dat 112 bereikbaar is via alle technieken voor mobiele telefoongesprekken, dus ook via 4G en bellen via wifi.” Daarvoor hebben de meeste mobiele telefoons nog wel een aanpassing nodig in het besturingssysteem.
Netwerkproviders in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat zij de noodoproepen van elkaar overnemen. Hierdoor kun je altijd 112 bellen, ook als je bij je eigen provider geen bereik hebt. De 112-oproepen krijgen bovendien altijd voorrang boven andere gesprekken.
Via de app krijgt de noodcentrale onmiddellijk je locatie te zien en kunnen ze je in geval van nood gemakkelijker terugvinden. Voortaan zal zowel het e-loket 1722 als het nummer 1722 ook kunnen worden bereikt via de app 112 BE.
Telefoontjes 112
In 2021 werd er 3,2 miljoen keer 112 gebeld, dat was een stijging van 150.000 telefoontjes ten opzichte van het jaar ervoor. De jaarverantwoording van 2022 moet nog verschijnen in mei, maar laat volgens de politie wederom een vergelijkbare stijging zien.
Gemiddelde maandelijks-salaris voor Coördinator Meldkamer (m/v) bij Politie in Nederland is ongeveer € 3.087, wat 33% boven het nationale gemiddelde ligt. Salaris-informatie komt van 21 gegevens rechtstreeks verzameld van medewerkers, gebruikers en vacatures op Indeed gedurende de laatste 36 maanden.
Door het indrukken van het cijfer 1 wordt men doorverbonden met de centrale voor ambulance en brandweer, door het kiezen van 2 wordt men doorverbonden met de politie (101). Hierna krijgt men iemand aan de lijn.
Snelheid is natuurlijk nogal belangrijk bij een noodnummer 111 zou natuurlijk het allersnelste nummer zijn, maar mensen waren bang dat kinderen die met de telefoon spelen het nummer dan vaak per ongeluk zouden bellen. Dus vandaar 112.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
Als je 112 belt krijg je een algemene 112-centralist aan de lijn. De centralist vraagt waar je bent en of je ambulance, brandweer of politie wilt spreken. Daarna krijg je de juiste hulporganisatie aan de telefoon. Als je belt vanaf een vaste telefoonlijn, dan weet de 112-centrale je locatie en telefoonnummer al.
Hiervoor kun je vijf keer snel op de aan/uit-knop drukken waarna automatisch het alarmnummer wordt gebeld. Nu kan het voorkomen dat je smartphone in je tas zit tussen andere spullen. Door de beweging kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat de aan/uit-knop vijf keer wordt ingedrukt.
Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.
Alarmeringen.nl toont de actuele meldingen die via P2000 worden verzonden. Dit landelijke netwerk wordt door de hulpdiensten gebruikt om de 112 meldingen die bij de alarmcentrales binnenkomen, snel en efficiënt door te kunnen sturen naar het juiste brandweerkorps of ambulancedienst.
Het basispakket vergoedt medisch noodzakelijk vervoer met een ambulance.
112: Europees noodnummer voor dringende hulp
Je komt terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kunnen sturen. Op termijn zal 112 de nummers 100 en 101 vervangen.
Hoewel 80% van de mensen van plan is om 112 te bellen bij een vermoeden van een beroerte, gebeurt dit niet. In de praktijk belt de meerderheid (60%) namelijk de huisarts. Hierdoor komen mensen 45 minuten tot 4 uur later in het ziekenhuis terecht. Dit moet anders, want 112 is de snelste route naar de juiste behandeling.
Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100) bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
Gemiddelde maandelijks-salaris voor Chef (m/v) bij Politie in Nederland is ongeveer € 5.199, wat 81% boven het nationale gemiddelde ligt.