Een nieuwe meterkast moet minimaal 240 centimeter hoog zijn. De minimale breedte voor de meterkast is 77 centimeter en de minimale diepte hiervan is 35 centimeter. Deze richtlijnen gelden zowel voor de laagbouwwoningen, als ook voor hoogbouw tot een maximum van 70 meter.
Je kunt jezelf onder stroom zetten, apparaten vernielen en zelfs brand veroorzaken. Laat het vervangen van een groepenkast dan ook liever over aan een ervaren elektricien. Je weet dan zeker dat het goed en veilig gebeurt.
De groepenkast is in feite de behuizing waarin eenvoudig verschillende componenten kunnen worden geplaatst, zoals de hoofdschakelaar, losse groepen, aardlekschakelaars, installatieautomaten, fornuisgroepen voor elektrisch koken, beltrafo's en meer.
De meterkast is geen opbergkast. Houd 'm vrij en schoon, zodat u, maar ook uw installateur en onze meteropnemer, er altijd bij kunnen: Bewaar geen gevaarlijke stoffen in de meterkast. Gevaarlijke stoffen zijn licht ontvlambaar.
Plaats een rookmelder en zorg voor een zaklamp in uw meterkast. Hang een rookmelder op in de meterkast die u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling ontstaat. Zorg ook voor een zaklamp in de meterkast. Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.
De elektricien of installateur kan de meterkast ook keuren. Hij moet voldoen aan de NEN1010: dat zijn de eisen voor een elektrische installatie. Wanneer de kast voldoet aan de eisen, is de kans op een meterkastbrand erg klein.
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
De groepenkast vormt immers het centrale punt in uw woning waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt. Mag u eigenlijk zélf een groepen kast vervangen? Ja, dat mag, maar het is veel veiliger om dit te laten doen door een Erkend Installateur.
Mag ik spullen opbergen in de meterkast? Veel mensen zien de meterkast als extra berging. Elektriciens en energiebedrijven raden het opbergen van spullen in de meterkast echter af vanwege brandgevaar. Ook kan de installatie gemakkelijker beschadigen.
Alléén installateurs met zegelrecht van een Netbeheerder mogen het zegel in de meterkast verbreken en vernieuwen. Het zegelrecht kan van de netbeheerder worden verkregen op basis van de InstallQ-erkenning Elektrotechniek of de erkenning Installatie-inspectie.
Mag je zelf elektra aanleggen? Zelf elektra aanleggen is toegestaan. Belangrijk is wel dat je goed weet wat je doet! Wanneer je elektra niet op de juiste manier aanlegt kun je tijdens het werken een schok krijgen, wat gevaarlijk kan zijn voor jouw gezondheid.
Ventilatie: In een gesloten meterkast moeten ventilatie-openingen onder-en bovenin de meterkast van elk 100 cm2 aanwezig zijn.
Onze groepenkasten gaan gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee. De normen en eisen die gesteld worden voor jouw eigen veiligheid worden jaarlijks aangescherpt. Dit heeft te maken met de toename van het aantal elektronische apparaten op het net worden aangesloten en die tegelijkertijd gebruikt worden.
Luchten en ventileren
Het is namelijk veel beter voor de gezondheid wanneer deze kast geregeld gelucht en goed geventileerd wordt. De kast zal vele malen minder muf ruiken, minder stof vasthouden en minder gevoelig zijn voor het kweken van schimmels wanneer u ventilatie in de meterkast laat aanleggen.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
De meeste gestelde vragen over een combimagnetron:
kan de combimagnetron samen met de magnetron op één groep? kan de combimagnetron samen met de koelkast op één groep? het antwoord is nee..
Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek. Het beste is dan ook om minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen. Het is aan te raden om de groepen per verdieping te verdelen over beide aardlekschakelaars.
De energieaansluitingen en de meters in uw meterkast zijn eigendom van Enexis Netbeheer.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Het blijft wel belangrijk dat u uw groepenkast jaarlijks laat controleren door een erkende installateur. Neem hiervoor contact op met een InstalCenter bij u in de buurt.
Als netbeheerder zijn wij verantwoordelijk voor de plaatsing, het beheer en het onderhoud van de elektriciteits- en gasmeter. Dat is in de wet bepaald.