Wanneer de band met je ouders of familie jou (emotionele) schade oplevert, of ervoor zorgt dat jij je niet op een gezonde manier kunt ontwikkelen, kan het, in sommige gevallen raadzaam zijn te breken met je ouders (of familie). Dit is een ingrijpend proces en aan zo 'n beslissing gaat heel veel vooraf.
Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.
Het is belangrijk om een ruzie samen uit te praten. Als je blijft praten met je ouders over wat je voelt, denkt en wilt, leren jullie elkaar beter begrijpen. Ook je ouders waren ooit puber. Vraag je ouders eens hoe hun puberteit was en waar zij meningsverschillen over hadden met hun ouders.
Emotioneel afwezige ouders zijn ouders die structureel emotioneel niet beschikbaar zijn voor hun kinderen. Dit noemen we ook wel emotionele verwaarlozing.
Van de volwassenen tussen 25 en 46 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten, heeft nu 20 procent geen contact meer met de vader en 5 procent niet meer met de moeder. Bij volwassenen van wie de ouders niet uit elkaar gingen, bedroegen die percentages 2 en 1.
Het meemaken van oorlogssituaties, mishandeling en misbruik, ongelukken, verlating. Ouders kunnen verschrikkelijke dingen meegemaakt hebben waardoor ze moeilijk contact kunnen maken met hun eigen kinderen. Vaak komt daar ook nog iets bij van: “Niets van wat jij meemaakt kan ooit zo erg zijn als wat ik heb meegemaakt”.
In een gezonde moeder-dochterrelatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Er wordt op een liefdevolle manier, met respect met elkaar omgegaan.
De signalen van emotionele verwaarlozing
Er is een gebrek aan aandacht voor de behoeften van het kind: aandacht, genegenheid, steun, maar ook controle. Wanneer ouders vijandigheid uitstralen, een kind bang maken of denigrerende uitspraken doen, is er sprake van emotionele mishandeling.
Praat er met een psycholoog over: familie speelt eenmaal een grote rol in je leven en wanneer je niet geaccepteerd wordt of wordt afgewezen, kan dit invloed hebben op je mentale gezondheid. Het is belangrijk om hier dan op tijd over te praten met een psycholoog.
Volgens de wetenschappers is het heel logisch dat mensen op latere leeftijd een hogere emotionele inteligentie hebben. Ouderen zijn namelijk vaak bezig met de zorg voor anderen of worden zelf verzorgd. Dat vraagt om sociale vaardigheden die ze mede door een hogere emotionele intelligentie beheersen.
Ik wil geen contact meer met mijn ouders
Denk er goed over na, voordat je het contact verbreekt. En hoe moeilijk ook: probeer toch eerst met je vader of moeder te praten over wat je dwarszit. Deze tips kunnen helpen: Blijf rustig, word niet boos.
Tracht met je ouders in gesprek te gaan over jouw gevoelens, over jouw moeilijkheden. Je kan dit bijvoorbeeld doen aan de hand van de tekeningen die je kan terugvinden op onze website. Ga je ouders wel niet beschuldigen. Zij doen wellicht reeds hun uiterste best.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt.
Zoals hierboven genoemd mag een kind dus vanaf zijn 18e zelf beslissen waar hij of zij wil wonen. Tot die tijd bepalen zijn of haar ouders (of de rechter) waar hij of zij woont. Toch is het niet gek dat veel mensen denken dat een kind vanaf zijn 12e mag beslissen waar hij of zij gaat wonen.
Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is. Dat betekent dat je er nog steeds verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.
Denk hierbij aan schelden, kleinerende opmerkingen, bedreigingen, stilzwijgen, negeren of belachelijk maken van je poging om je gevoelens te uiten. Als deze voorbeelden je bekend voorkomen, is het je goed recht om het contact voor langere periode of tijdelijk te verbreken.
Bijna 40 procent van alle Nederlanders heeft door ruzie geen contact meer met een deel van de familie. Dat blijkt uit de eindejaarspeiling van het Netwerk Notarissen. Het gaat vooral om ruzies tussen broers en zussen, of ouders en hun kinderen. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos.
Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Er zijn twee belangrijke oorzaken waarom een ouder hun kind negeren: narcisme of emotionele onvolwassenheid. De narcistische ouder zal altijd de controle willen hebben. Ze houden er niet van het als het kind probeert grenzen aan te geven, nee zegt, een eigen mening heeft of dingen op eigen manier wenst te doen.
De rol van een 'goede' moeder
Bekeken vanuit de natuur, zou je kunnen zeggen dat een goede moeder een moeder is die er in slaagt haar kinderen tot de volwassenheid te brengen. Een punt waarop de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen en geen moeder meer nodig hebben om te overleven.