Een relatie sterker maken doe je in ieder geval door bewust tijd met elkaar door te brengen. Door lief en positief te zijn, door een keer iets nieuws te proberen. Door de telefoon weg te leggen en elkaar aan te raken. Probeer het eens uit om deze manieren in jullie relatie te integreren.
Het doet er niet toe vanwaar je partner komt, zij het Timboektoe of gewoon even boodschappen doen, als jij en je partner terug samenkomen toon dan dat je daar plezier van hebt! Een simpele 'hallo' kan al voldoende zijn, maar beter nog, ga ernaartoe, geef een knuffel en een kus en vraag je partner naar zijn of haar dag.
Ga het gesprek aan, stel vragen en luister oprecht. Als je het kunt regelen is samen een weekend weg helemaal mooi. Dit kan echt verfrissend werken. Soms kan het zijn dat je weer diepe verbondenheid voelt door te knuffelen of seks te hebben, ondanks alle meningsverschillen.
Mensen vragen via kleine opmerkingen hun partner regelmatig om steun, aandacht, humor of genegenheid. Door even je mobieltje weg te leggen en te reageren, versterk je de emotionele band. Juist dit soort kleine momenten van aanwezigheid vormen de basis van een goede relatie.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
In een ongezonde relatie blijven conflicten vaak onopgelost. Afhankelijk zijn van elkaar is nog een voorbeeld van een ongezonde romantische relatie. Tot op zekere hoogte is dit normaal, maar als je het gevoel hebt dat je de dag niet doorkomt zonder jouw partner, is dit een teken van een ongezonde relatie.
Een giftige relatie leidt tot veel stress
Je mag jezelf nooit verliezen in de relatie met de ander. Dit is een belangrijk signaal van een ongezonde relatie. Uit angst om de ander te verliezen, doe en zeg je dingen die niet in afstemming zijn met jouw eigen zelf. Zo word je onzeker en stel je steeds minder grenzen.
In gelukkige relaties kennen partners de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars geschiedenis, weten ze wat de ander belangrijk vindt, kennen ze elkaars voor- en afkeuren en elkaars dromen.
Als er echt veel kritiek is in de relatie en je het niet meer kunt ombuigen naar een goede communicatie, dan is dat een belangrijk signaal. Als je probeert duidelijk te maken aan je partner dat kritiek je pijn doet of je blokkeert, maar er verandert niets, dan is dat een signaal.
Als een relatie goed gaat krijg je er veel voor terug: betrokkenheid, vriendschap, liefde, gezelligheid, steun, en intimiteit. Een relatie is voor beiden goed als de balans tussen geven en ontvangen goed is.
Psychiaters waarschuwen echter dat elkaar in het begin bijna dagelijks zien allesbehalve een goed idee is. Hoe verliefd je ook bent: probeer elkaar niet meer dan 2 keer per week te zien, is het devies van psychiater Scott Caroll. Volgens hem is het in het begin rustig aan doen dé sleutel naar een gelukkige relatie.
Hoe weet u of uw relatie voorbij is? Je voelt je nu verontwaardigd als ze je vragen iets voor hen te doen – hoe klein ook. Je wilt niet dat ze op je leunen als ze hulp nodig hebben. Je wilt dat ze hun problemen zelf oplossen, want jij ziet die problemen niet als iets wat met jou te maken heeft.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Ga op zoek naar jullie ruzie-patronen.
Als jullie door hebben waar jullie ruzies vandaan komen of waarom ze zo hevig zijn, kunnen jullie er bijvoorbeeld eens over praten als de emoties niet al veel te hoog zijn opgelopen. Ook kun je proberen bepaalde dingen (zoals die koeien uit de sloot trekken) niet meer te doen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Maak complimentjes, en kijk hem daarbij net iets langer aan. Hij zal zich gewaardeerd voelen, aantrekkelijk. Soms is het genoeg om het vuur tussen jullie weer te ontsteken. Het is echt gebleken dat lekker lachen met elkaar, je relatie beter maakt.