Mensen die gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf krijgen in principe voldoende zink binnen. Je kunt een supplement nemen ter aanvulling op de voeding. Let op: als je twijfelt of je genoeg zink binnenkrijgt kun je contact opnemen met de huisarts.
Een tekort aan het mineraal zorgt ervoor dat het lichaam eten niet goed kan verwerken en moeilijker voedingstoffen kan opnemen. Symptomen als misselijkheid, overgeven of diarree worden soms verward met bijvoorbeeld een glutenallergie, maar dit zou ook een signaal kunnen zijn van een zinktekort.
Typerende bijwerkingen
bij te hoge dosering/intoxicatie: hoofdpijn, lethargie. Stomatitis en maagulcera. Bij kinderen ook anemie.
Hoewel een zinktekort zelden voorkomt kun je wel extra behoefte hebben aan zink, wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het zo kan het ook goed zijn bij stresssituaties of ter ondersteuning van een gezonde werking van het immuunsysteem.
Hoe lang mag ik zink innemen? Je hebt zink elke dag nodig en krijgt het dan ook elke dag binnen via je voeding. Beperk de inname van extra zink via een zinksupplement (15 mg en meer) tot enkele weken of maanden.
Omdat de hersenen zich tijdens de slaap regenereren, kan een tekort aan zink leiden tot een verminderde slaapkwaliteit. Evenals magnesium draagt zink bij tot de omzetting van tryptofaan in serotonine en vervolgens in melatonine, het slaaphormoon.
Zink heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Beide hebben invloed op hoe ons lichaam herstelt van en reageert op ziekte. De eerste afweer van het immuunsysteem komt uit onze huid, slijmvliezen, neusharen en maagzuur.
Daarnaast zou zink 's avonds slikken kunnen helpen voor een betere nachtrust. Uit een Italiaanse studie bleek dat zink in combinatie met magnesium en melatonine een uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit aanzienlijk zou verbeteren.
Zink houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid. Draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Sterke botten.
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.
Zink methionine is de beste vorm
Zink methionine bestaat uit een verbinding met het aminozuur methionine en wordt beschouwd als één van de vormen met de hoogste biologische beschikbaarheid. Het is de enige vorm die zich niet bindt aan antinutriënten fytaat, oxalaat of tanninen.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Wanneer je echter meer dan 40 milligram zink binnenkrijgt, zit je aan de hoogste limiet van wat verantwoord is. Als je meer dan die hoeveelheid binnenkrijgt, doet je lichaam er alles aan het eruit te krijgen. Dat gebeurt in de vorm van diarree, overgeven, buikkramp en hoofdpijn.
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Het nemen van vitamine D-supplementen kan je slaapkwaliteit verbeteren maar neem je vitamine D supplement niet te laat op de dag. Dit kan mogelijks je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.
Het gebruik van zinkzuigtabletten van 80-92mg/dag laat zien dat de duur van een loopneus, verstopte neus, niezen en pijnlijke keel ongeveer met een derde wordt verkort. Voor spierpijn, heesheid en hoesten gingen de klachten bijna voor de helft sneller over in vergelijking met de patiënten die geen zink hadden genomen.
Zink werkt eigenlijk op verschillende manieren tegen puistjes. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Het ingrediënt zorgt bovendien voor afname van de talgproductie. Daarnaast heeft zink een antioxidantwerking.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is 7mg voor een vrouw en 9mg voor een man. De maximale veilige dosis Zink voor een volwassene is 25mg per dag.
Vitamine B12
Deze vitamine kan dus zowel positieve als negatieve invloed hebben op je slaap. Een tekort aan vitamine B12 kan voor slapeloosheid zorgen, terwijl aan de andere kant te kort slapen en vaak wakker worden weer kunnen komen door juist een teveel aan vitamine B12.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.