Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal bevat een gesloten cellenstructuur waardoor het isolatiemateriaal zeer goed bestand is tegen vocht. PIR isolatie bestaat uit een zogenaamde ringstructuur.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Piepschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal, te koop in veel verschillende vormen en diktes, afhankelijk van uw gewenste toepassing. Er zijn dikke platen voor dakisolatie, of dunnere voor de vloer.
Tempex is een andere benaming EPS (Geëxpandeerd polystyreen) en wordt in de volksmond vooral piepschuim genoemd. Tempex EPS is een veelzijdig materiaal wat op veel uiteenlopende manieren wordt gebruikt. De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding.
Geëxpandeerd polystyreen (Engelse afkorting: EPS, naar expanded polystyrene) of PS-hardschuim is een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunststof, in de volksmond piepschuim genoemd. Merknamen als Isomo, Tempex, Styropor en Depron worden wel als soortnaam gebruikt.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is één van de veel voorkomende kunststoffen in Nederland. Deze kunststof is een licht en vrijwel altijd wit materiaal. Bij de meeste mensen is EPS kunststof bekend als piepschuim of tempex, welke gemaakt is van aardolie.
Piepschuim is gemakkelijk aan te brengen, doordat het eenvoudig in elke gewenste vorm kan worden gesneden. Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming.
EPS of geëxpandeerd polystyreen is beter bekend als piepschuim. Elke kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus maar voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.
Polystyreen heeft een iets hogere isolatiewaarde en behoudt deze waarde ook beter indien het vochtig wordt. Bij glaswol gaat de isolatiewaarde dan hard achteruit (50% isolatie bij 5% vocht). Daarvoor ademt glaswol en is piepschuim luchtdicht, wat dus eerder voor schimmel kan zorgen.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) zijn beide gemaakt van een hardschuim kunststof en vallen onder de PU-kunststoffen. Ze zijn uitstekende thermische isolatoren die worden gebruikt om huizen en gebouwen te isoleren en de energie-efficiëntie te verbeteren.
Piepschuim is zeer brandbaar en heeft klasse E: Zeer brandbaar.
PIR staat voor Passieve Infrarood Sensor. Een passieve infrarood sensor is een elektronische sensor die infrarood licht meet dat door objecten in het gezichtsveld wordt uitgestraald. De sensor detecteert beweging van een bron die warmte afgeeft (meestal een menselijk lichaam).
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
Daar zit PIR in voor de isolatie. Dat isoleert extreem goed, maar het heeft ook nadelen. Het is namelijk moeilijk recyclebaar. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld zaagafval hebt, het ook echt afval is.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
Omdat je met een dunnere plaat beter kunt isoleren, is PIR dus ideaal voor projecten met beperkte ruimte. XPS is dan weer veel beter bestand tegen vocht en kan daardoor ook gebruikt worden in vochtige ruimtes, maar ook bij ondergrondse keldermuren.
Piepschuim hoort bij het restafval. Een kleine hoeveelheid kan in de restafval-container of in de ondergrondse container voor restafval indien u beschikt over een milieupas. Piepschuim kan, mits droog en schoon aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim.
Is deze stof veilig? Producten van polystyreen zijn bij normaal gebruik veilig te gebruiken door baby's, kinderen en volwassenen.
De voorgeperste elementen zijn makkelijk te verwerken en zorgen voor een duurzame thermische isolatie. Doordat Tempex EPS niet gaat rotten of lekken, maar gewoon in stand blijft, zal deze isolatie ook op een constant hoog niveau blijven.
Samenpersen. Isolatiemateriaal van polystyreen en polyurethaan in woningen slijt nauwelijks. Het is goed bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen en is afgeschermd van uv-licht. Het gaat dus bijna eeuwig mee, doorgaans langer dan de woning of het gebouw waarin het is verwerkt.
Schaaltjes en bakjes in piepschuim horen bij het restafval en niet in de P+MD-zak. Piepschuim heeft immers een heel andere samenstelling dan de meeste types plastic.
EPS bestaat qua volume voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.
Piepschuim hoort niet bij het PMD
Er bestaat vulmateriaal dat biologisch afbreekbaar is en geschikt is voor de GFT kliko, maar dit geldt niet voor piepschuim. Grote stukken piepschuim en isolatiemateriaal van piepschuim levert u in op het recyclingstation.