Deze kleur helpt je verbinden met je intuïtie, en geeft creatieve inspiratie. De paarse kleur is ook verbonden aan spiritualiteit, meditaties en stilte. Je ziet deze kleur dan ook vaak gebruikt bij yoga en meditatie-centra's en ook in de kerk.
Bruine ogen, blauwe ogen, zwarte ogen, groene ogen, grijze ogen, hazelnootkleurige ogen en paarse ogen… Er zijn zo veel prachtige oogkleuren – en wij houden van ze allemaal!
Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam. Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur.
Groene ogen: gedreven & gepassioneerd
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen.
Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
Blauwe ogen winnen!
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Groene ogen worden vaak gezien als de ultieme jackpot. Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen. Bovendien zijn mensen met groene ogen vaak erg creatief.
Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom. Amberkleurige ogen komen vooral voor bij dieren, en worden bij mensen dan ook wel kattenogen genoemd. Het is dan ook een zeer zeldzame oogkleur.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Je pupillen kunnen, zoals je weet, van grootte veranderen. En elke keer als ze dat doen, zo blijkt uit de verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia, vertellen ze je iets. Vuistregel is: een grote pupil betekent meestal iets positiefs, terwijl een verkleinde pupil over het algemeen geen goed nieuws is.
Omdat de pupil groter of kleiner wordt, verandert de dichtheid van de pigmenten in de iris. Hierdoor kan de oogkleur dus iets afwijken. Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn.
Dat ogen blauw of groen kunnen zijn, komt door de verstrooiing van licht in het stroma. De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes.
Wat vinden vrouwen mooiste oogkleur? Volgens Vision Direct vallen we massaal voor blauwe ogen. Om dit te kunnen concluderen, hebben ze naar de lijsten van 100 knapste mannen en vrouwen gekeken. De oogkleuren zijn bij elkaar opgeteld: bruin, blauw, hazelnoot, grijs en groen.
Wat zegt de kleur van je ogen over je karakter? Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Er zijn slechts drie hoofdkleuren aanwezig: bruin, blauw en groen. De kleur die wordt waargenomen wordt in hoge mate bepaald door de hoeveelheid melanine. Bruin is het meest voorkomend, gevolgd door blauw. Groen is de meest zeldzame oogkleur.
45 procent heeft bruine ogen, 18 procent beschikt over hazel-ogen en 27 procent heeft blauwe ogen. 1 procent van dat onderzoek beschikte over een oogkleur die niet onder blauw, bruin, hazel of groen viel.
Over het algemeen begint de oogkleur van je baby te veranderen als je kleintje zo'n 3 maanden oud is. Deze verandering kan nog een hele tijd doorgaan, volgens sommige kinderartsen zelfs tot op 3-jarige leeftijd.
Blauw: kalmerend
Waarschijnlijk komt dit doordat blauw een kalmerende werking heeft. De kleur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en een rustig hartritme: twee ingrediënten voor een goede nachtrust.
Helaas, je kan niet zo goed tegen alcohol als mensen met blauwe ogen... Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen.
De kleur van je ogen wordt voor het grootste deel bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine) in je iris. De vuistregel is: hoe meer melanine, hoe donkerder je ogen. Mensen met blauwe ogen hebben weinig melanine in hun iris, mensen met bruine ogen hebben juist veel melanine.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.
Uit onderzoek blijkt dat iedereen met blauwe ogen dit HERC2 gen heeft. Dit komt door de erfelijkheid van oogkleur. Hierdoor komt een gedeelte van het DNA van deze mensen overeen en dat is een teken van een familieband.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.