Met al die goede voornemens in gedachten, zetten we de koekjes met de minste calorieën voor je op een rij: Lange vinger: 20 kcal. Maria biscuit: 27 kcal. Speculaasje: 33 kcal.
Welke koekjes zijn het gezondst? Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter.
Denk bijvoorbeeld aan lekkere groenten en fruit, volkoren brood, zilvervliesrijst, een lekker (mager) stukje vlees of vis, af en toe een handje ongezouten noten of een ei, magere yoghurt of kwark ….
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Je kunt het beste gaan voor donkere chocolade met veel cacao. Hier zit minder suiker en het bevat vaak bacteriebestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan. Onder de categorie 'niet zo slecht' vallen jelly beans en marshmallows. Dit zijn ook wat zachtere snoepjes, die snel oplossen in je mond.
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Een goed en vullend tussendoortje is zuivel. Dit bevat veel eiwitten en houdt zo tot de volgende maaltijd het hongergevoel weg. Neem bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of kwark. Een minder eetbaar, maar enorm gezond tussendoortje: beweging.
Koek en snoep hebben één groot voordeel: zo zijn lekker en makkelijk om een hongergevoel te verdrijven. Helaas zijn er veel nadelen: ze leveren wél caloriën, maar geen vitaminen of eiwit, en meestal geen of weinig vezels. snoep bevat doorgaans veel suiker.
Een simpele snack tussendoor met weinig calorieen is groente ingerold in een plakje mager vleeswaren. Zo kan je bijvoorbeeld een plakje kipfilet of rosbief goed combineren met rauwe wortel, maar zijn tomaatjes, augurk en komkommer ook heel goed geschikt.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Er zit 9,4 gram vet in 1 stuks groot (60 gram) gevulde koek, waarvan 4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Carobe, ook wel carob genoemd, wordt gemaakt van peulen van de Johannesbroodboom. Als je de peulen roostert en vermaalt tot poeder, dan krijg je carobe; een soort cacaopoeder maar dan zonder cacao. Je kunt carobepoeder kopen bij natuurvoedingswinkels of goed gesorteerde supermarkt (even in het dieetschap kijken).
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sultana FruitBiscuit Naturel 6 x 218 g is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Sultana FruitBiscuit Naturel 6 x 218 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Chocoladecent: 32 kcal per stuk. Speculaasje: 96 kcal per 20 gram (maar: al gauw 500 kcal voor een groot Sint-figuur) Marsepeinfiguurtje: 140 kcal per stuk (ongeveer 25 gram) Chocoladeletter: 565 kcal per 100 gram voor fondant, 585 kcal per 100 gram voor witte chocolade.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen minder goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.