Paracetamol is een veilig geneesmiddel en eerste keuze bij pijn. Als paracetamol onvoldoende werkt, is de volgende stap een NSAID zoals aspirine. Aspirine geeft meer kans op optreden van maagproblemen dan paracetamol. Langdurig en hoog gebruik van paracetamol kan leidden tot leverproblemen.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Verschil aspirine en paracetamol
Aspirine werkt namelijk ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend. Bovendien heeft aspirine ten opzichte van paracetamol in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol heeft geen ontstekingsremmende werking en werkt enkel pijnstillend en koortsverlagend.
Het gebruik van aspirine door ouderen zonder hart- en vaatziekten wordt daarom afgeraden. Deze uitkomst verandert niets aan het feit dat aspirine wel degelijk effectief is bij mensen mét hart- en vaatziekten.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)
Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt. U mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken.
Paracetamol is eveneens een ongevaarlijk middel voor hart en bloedvaten.
Aspirine heeft ook bezwaren. Omdat het medicijn bloedplaatjes minder 'kleverig' maakt, kan er gemakkelijker een inwendige bloeding ontstaan. Vooral maag en darmen zijn daar gevoelig voor. Wie het middel dus dagelijks slikt en een verhoogde kans op bloedingen heeft, krijgt maagbescherming.
Ja, aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziektes
Huisartsen raden zo'n dagelijks aspirientje regelmatig aan.
Antwoord van de apotheker. Aspirine heeft geen invloed op de bloeddruk, ook niet op de onderdruk en mag dan ook zonder problemen gebruikt worden door patiënten die een te hoge onderdruk van het bloed hebben.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Vaak voorkomende bijwerkingen van aspirine zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, braken en verstoorde spijsvertering. Deze klachten komen bij één op de tien gebruikers. Wondjes kunnen langer bloeden, doordat het middel de bloedstolling vermindert.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend.
Paracetamol. Paracetamol is eerste keus bij pijn. * De stof werkt pijnverminderend en koortsverlagend. De kans op bijwerkingen is bij normaal gebruik kleiner dan bij andere pijnstillers.
Acetylsalicylzuur remt de vorming van bloedstolsels. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal. Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan die weer kunnen samenklonteren.
Gebruik Aspirine 100 niet langer dan 14 dagen zonder een arts te raadplegen. Als u bemerkt dat Aspirine 100 te sterk of juist te weinig werkt, raadpleeg dan uw arts of apotheker. Wanneer u te veel Aspirine 100 heeft gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of apotheker.
De combinatie van paracetamol met een ontstekingsremmer is dus veilig.
Aspirine is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit wordt ook wel een NSAID genoemd. De werkzame stof van aspirine is acetylsalicylzuur. Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend.
De gebruikelijke dosering aspirine is 12 mg per kg lichaamsgewicht per keer of 320-500 mg per keer. De maximale dosering is 2 g per dag (vier tabletten). Als de koorts of pijn zich herhaalt, kun je aspirine herhaald toedienen. Tussen de innames moet minimaal vier uur zitten.
Bijwerkingen van acetylsalicylzuur
Maag-darmbloeding (eventueel leidend tot anemie), maag-darmzweer en/of –perforatie. Ernstige huidreacties (waaronder erythema exsudativum multiforme). Ernstige bloedingen, zoals hersenbloedingen. Zeer zelden (< 0,01%): stijging van leverenzymwaarden.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven.
Aspirine kopen
In onze online shop koop je aspirine in verschillende dosering. De juiste keuze bepaal je op basis van verschillende factoren. Denk daarbij aan je leeftijd, lichaamsgewicht en eventueel medicijngebruik. Koop jouw Aspirine direct online of ga naar de DA drogist voor deskundig advies.
Een regelmatige dagelijkse inname van paracetamol verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mmHg bij personen met hypertensie.
Gebruik paracetamol niet langer dan nodig is. Maandenlange inname van paracetamol kan lever- of nierbeschadigingen veroorzaken. Ook kunnen er veranderingen in het bloed ontstaan, zoals een verminderd aantal witte bloedlichaampjes en bloedarmoede.
De twee meest voorkomende ontstekingsremmers waren Ibuprofen (Brufen) en diclofenac (Voltaren). Het blijkt dat de inname van een ontstekingsremmer in de maand voor het incident de kans op een hartstilstand deed stijgen met 31%. Diclofenac verhoogde het risico sterker (50%) dan ibuprofen (31%).