In paddestoelen - waaronder de bekende champignon en shiitakes - komt de natuurlijke gifstof agaritine voor. Een kilo champignons bevat ongeveer 15 miligram van deze stof. Deze stof kan in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor de mens. Hierom wordt het eten van rauwe champignons afgeraden door het Voedingscentrum.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Champignons en andere paddenstoelen zoals shii-takes en enoki kun je het beste verhitten voordat je ze eet. We raden aan om ze niet rauw te eten omdat op rauwe paddenstoelen ziekmakende bacteriën kunnen zitten. Bovendien zit in rauwe paddenstoelen de gifstof agaritine.
Champignons verteren niet goed
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk.
Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in de paddenstoelen. Dus soms kunnen ze wel tegen champignons, maar niet tegen oesterzwammen of andere speciale soorten. Klachten die je dan kunt hebben zijn overgeven, diarree en buikpijn.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.
De groentesoort die je beter niet kunt afspoelen zijn champignons. Vaak worden champignons in een vergiet gedaan en afgespoeld voordat ze de pan ingaan.
Echter bestaat er geen reden tot paniek aldus het Voedingscentrum : "Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten.
Er is voor ieder wat wils en ze zijn ook nog eens gezond. Wat je favoriet ook is - cantharel, oesterzwam, shiitake of portobello - alle paddenstoelen zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen.
Paddenstoelen worden over het algemeen ingedeeld bij de groenten, maar ze zijn eigenlijk schimmels. Meer specifiek gezien zijn ze de vruchtlichamen van de schimmel. Ze planten zichzelf voort via hun sporen. Van alle paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Tips en variaties. Champignons slinken behoorlijk bij het bereiden. Reken daarom op ongeveer 300 gram rauwe exemplaren per persoon om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen.
Champignons zijn een prima voedingsmiddel, maar geen superfood. Ze helpen niet om af te vallen, ook al eet je bijna een halve kilo per dag.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Champignons nemen namelijk makkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, dan zullen de champignons sneller achteruitgaan. Hoe weet ik of de champignons niet goed meer zijn? De champignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur.
Champignons kun je het beste koken in ca. 6 minuten. Roerbakken duurt 2 tot 4 minuten en in de magnetron kun je ze in 2-3 minuten bereiden.
Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Het meest opvallende is dat ze veel kalium, vitamine B1, B2, B6 en B11 bevatten. Alle varianten van de champignon passen thuis in een gezond eetpatroon. Qua voedingswaarden kunnen er onderling kleine verschillen zijn, maar voor de gezondheid maakt het niet veel uit welke champignon je eet.
Een champignon is een soort paddenstoel. Een van de ruim 3.000 verschillende soorten paddenstoelen die in Europa voorkomen om precies te zijn. Van die duizenden zijn er ongeveer 50 eetbaar. Naast de witte champignon zijn dat bijvoorbeeld de kastanjechampignon, cantharel, beukenzwam en shiitakes.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.