Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Konijnen hebben een natuurlijke drinkhouding als ze uit de waterbak drinken, en kunnen wat gulziger water binnen krijgen. Het kost weinig moeite, wat zeker in de zomer als het erg warm is, en in de winter als het vriest heel fijn is. Een waterbak raakt niet verstopt, konijnen kunnen er altijd uit drinken.
Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Als we kijken naar hoe knaagdieren en konijnen in het wild leven dan kunnen we absoluut vaststellen dat ze in de natuur geen waterflesjes hebben. Echter drinken knaagdieren niet altijd met hun hoofd naar beneden, waterdruppeltjes worden bijvoorbeeld ook opgelikt van de blaadjes.
Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
Waterbakken werken het best als je je konijnen binnenhoudt, als je genoeg ruimte hebt in het konijnenhok om de waterbak niet op de bodembedekking te hoeven plaatsen of als je het water regelmatig kunt verversen gedurende de dag.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) .... Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient. Een konijn met vochttekort wordt slap en apathisch.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Zet het konijnenhok op een beschutte plek, dus niet pal in regen, sneeuw en koude wind. Konijnen kunnen niet tegen vocht en tocht. Zorg ook voor een schuilhokje in het konijnenhok.
Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten!
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz.
De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is: 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten! Geef niet teveel konijnenvoer, want dan worden de blindedarmkeutels niet opgegeten!.
Knaagdieren en konijnen zijn levendige en slimme dieren. In een saai hok zonder afwisseling gaan zij zich snel vervelen. Ze kunnen dan ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan tralies en ander stereotiep gedrag. Ook kan verveling er voor zorgen dat de dieren onderling ruzie gaan maken.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Hoe lang kan ik een konijn zonder eten? Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Als het in de zomer warm is, moet je konijn voldoende water kunnen drinken om op die manier af te koelen. Verder kunnen konijnen uit verveling gaan trekken aan de tuit van de drinkfles. Dit doen ze soms ook om hun frustratie af te reageren want ze krijgen er met moeite water uit als ze dorst hebben.
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een konijn te wassen, omdat ze het stressvol vinden en gemakkelijk gewond kunnen raken. Het kan soms nodig zijn om een bevuild gebied schoon te maken. Een bevuilde en vochtige vacht kan vliegen aantrekken die eieren kunnen leggen, waardoor maden kunnen ontstaan.
Om te voorkomen dat het water uit de drinkfles van je konijn bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes ontwikkeld. Deze hoesjes zorgen ervoor dat het water veel langzamer bevriest. Bij milde winters mag je er vanuit gaan dat het water helemaal niet bevriest.