Chloor en andere chemicaliën zullen je diamant niet beschadigen, ze kunnen echter wel de rest van het juweel beschadigen. Daarom verwijder je best steeds je diamanten ring voor het gebruik van chemicaliën.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina.
Goud is normaal zeer goed bestand tegen chemicaliën zoals chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen.
Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde, zelfs zó hard dat diamant alleen bewerkt kan worden met diamant. Desondanks kan een diamant in zeldzame gevallen breken of beschadigen.
Diamant is de hardste steen op aarde: een diamant slijt niet, breekt niet en er komen geen krassen op. Hij blijft dus altijd mooi en dat is precies de reden waarom hij zo geliefd is.
Vooral zout en chloor kunnen uw kostbare juwelen schade toebrengen. Wanneer u gaat zwemmen in de zee of in een zwembad doet u dus beter uw ringen even uit.
Zwemmen wordt afgeraden omdat zwemwater vaak chloor bevat en dit tast ook uw gouden sieraden aan. Dit zorgt ervoor dat ze sneller dof worden of slijten. Hetzelfde geldt voor de douche, het beste doet u de sieraden af.
Om gouden sieraden goed te onderhouden kun je ook rekening houden met dat je ze af doet bij douchen, zwemmen en sauna bezoekjes. Vaak kom je hier onbewust in contact met chemicaliën waardoor je sieraden kunnen verkleuren. Ook kun je je gouden sieraden beter af doen wanneer je gaat slapen of sporten.
De Mohs-schaal heeft waarden van 1 tot 10. Diamant heeft de hoogste waarde. Daarom kan u een diamant alleen krassen met een andere diamant.
Vul een bakje met warm water en voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe. Leg je sieraad in het water en laat hem 20 minuutjes weken. Na het weken is het tijd om je diamanten te poetsen. Gebruik hiervoor een zachte, schone tandenborstel, die je alleen voor het schoonmaken van je sieraden gebruikt.
Kleur van de diamant: verkleuring naar geel
We spreken bijvoorbeeld van een D-code op het moment dat de diamant bijna kleurloos is, tot een G wanneer er sprake is van zeer lichte verkleuring. Een Z-diamant zou een vergeelde kleur betekenen, waardoor er sprake is van een lagere waarde.
Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus sneller zwart en dof worden.
Inox 316L kan tegen vloeibare chloor.
Veel mensen twijfelen of 925 zilveren sieraden waterdicht zijn. Het eenvoudige antwoord is: ja, dat is zo!
Douche, zwem of sport niet met je sieraden om. Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken.
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
zeer gewaardeerd. Het kan niet oxideren, daarom wordt goud soms "de koning der metalen" genoemd.
Edelstaal wordt niet of nauwelijks beschadigd door water of vocht, daarom heet het ook wel roestvast- of roestvrij staal. Echt edelstaal moet uit minstens 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan.
Doe je sieraden af als je gaat zwemmen en sporten. Zweet, zeewater of chloor kunnen een negatief effect hebben op je sieraad. Als je per ongeluk met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het daarna dan goed af met water.
Let er ook op dat je absoluut niet gaat zwemmen met je stainless steel sieraden! Ondanks de naam kan het materiaal niet tegen chloor.
Draai de steen om en leg hem op krantenpapier. Kan u de tekst in de krant door de diamant heen lezen? Dan is het geen echte diamant. Een echte diamant buigt het licht namelijk zodanig af dat de letters van de tekst niet meer leesbaar zijn.
Omdat diamant een extreem hard materiaal is, zal deze geen krassen laten zien.
Wat is duurder; een briljant of een diamant? Een briljantje is dus een diamant, maar dan op een bepaalde manier geslepen. Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant.