Op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië kunnen de temperaturen lokaal oplopen tot 47 of 48 graden, meldt de Italiaanse meteorologische dienst. Daarmee kan Italië dicht bij het Europese hitterecord komen, of dat zelfs verbreken. In 2021 werd 48,8 graden gemeten op Sicilië, de hoogste temperatuur ooit in Europa.
In Somalië regent het bijna nooit. Het is daar bijna elke dag minstens 30 graden en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 50 graden. Door de grote droogtes zijn er veel problemen in het land. Er is een groot tekort aan voedsel en drinkwater.
Geen 50 graden in Nederland
Ons land is plat en daardoor is er altijd wel wat wind. 50 graden zal het daardoor nooit worden, zegt Woei. Wel komen warm weer en hittegolven vaker voor in Nederland. Dit heeft te maken met klimaatverandering.
Wat is de warmste plek op aarde? Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. En dat is officieel de heetste luchttemperatuur ooit gemeten.
In Phalodi, een kleine stad in het noordwesten van India, werd het donderdag 51 graden Celsius: de hoogste temperatuur die ooit in het land is gemeten.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Maandag 3 juli was wereldwijd de warmste dag die ooit is gemeten. Dat komt naar voren uit gegevens van de Amerikaanse National Centers for Environmental Prediction (NCEP), die sinds 1979 de cijfers bijhoudt. De gemiddelde wereldwijde temperatuur was volgens cijfers van de NCEP ruim 17 graden Celsius.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley, zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Op 25 juli 2019 werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland: in het Brabantse Gilze-Rijen werd het 40,7 graden Celsius.
Dat was, zoals later zou blijken, een Nederlands record. Het hield een mensenleven stand ondanks bezwaren tegen de meetopstelling van Biltse klimatologen en ondanks de klimaatverandering. Op 24 juli 2019 werd het record gebroken in Gilze Rijen, waar het een dag later zelfs 40,7 graden werd.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Een zeldzaamheid in ons land. Sinds de start van de metingen zijn er maar twee dagen geweest waarop de temperatuur op een officieel meetstation van het KNMI boven 40 graden is uitgekomen: 25 juli 2019 en 26 juli 2019.
Het kookpunt van water
Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Het kookpunt is afhankelijk van de luchtdruk. Bij normale omstandigheden is dat 1 atmosfeer (1013 hPa), maar dat kan onder invloed van het weer en/of de hoogte variëren; zie het kopje hieronder.
Griekenland is in de zomermaanden gemiddeld het warmst en ook nog eens het op één na droogste land van Europa. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse weerinstituut NOAA, die RTL Nieuws heeft geanalyseerd en op de kaart heeft gezet.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Vandaag 80 jaar geleden werd de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 °C.
De zomer van 2022 was de warmste zomer ooit gemeten in Europa. Gekeken naar het hele jaar, was het in Europa het op één na warmste jaar, na 2020. Dat blijkt uit cijfers van Copernicus, het klimaatbureau van de Europese Commissie.
Weer zomer 2023
Bij een oostenwind kunnen we vaak zomerse temperaturen verwachten van 25 graden en meer. Tropische temperaturen van 30 graden en meer komen daarentegen minder vaak voor. Wellicht kan de wind in augustus meer vanuit een zuidoostelijke richting waaien.
Weerbericht korte termijn Echt
Het wordt 20 tot 26 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.
Verschillende kleuren
Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm. Niet alleen de temperatuur kan de kleur van de vlam bepalen, de brandstof kan de kleur ook veranderen.
Wadi Halfa, Soedan
De hoogste temperatuur ooit gemeten in Wadi Halfa is een duizelingwekkende 53 graden en in juni is het er geregeld 40 graden. Oh, en er valt vrijwel nooit regen; gemiddeld valt er 0,5 mm per jaar, maar er gaan vaak genoeg ook jaren voorbij zonder dat er regen is gevallen.
Maar het zijn vooral de eilanden Sicilië en Sardinië die het zwaar te verduren zullen krijgen. Het is daar dat het record van 48 graden Celsius verwacht wordt. Bezoekers aan Italië wordt aangeraden alcohol en koffie te vermijden, omdat die producten uitdrogen, en elke dag twee liter water te drinken.