Wie vroeg opstaat, kan zijn dag veel ruimer indelen. Hij (of zij) kan meer tijd besteden aan taken zoals kinderen klaarmaken voor school, de kinderen naar school brengen enz. Dit leidt tot minder stress en bijgevolg een gezondere levensstijl: minder maagproblemen, haaruitval, slechte bloedcirculatie, enz.
ze staan allemaal voor het krieken van dag naast hun bed. De lijst met enthousiast vroege vogels is lang en staat bol van kapitaalkrachtige uitblinkers en supersterren. Prime time for goal achievers, worden de uurtjes tussen vijf en acht in de vroege morgen genoemd.
'Dat hangt af van twee dingen: hoeveel slaap je nodig hebt, en of je een ochtend- of een avondmens bent', zegt slaapexpert en oprichter van Shleep Els van der Helm. 'Maar 5 uur is zelfs voor een ochtendmens wel erg vroeg. Natuurlijk wakker worden, dus niet van een wekker, is het beste.
De mensen die om 22.37 naar bed gaan voelen zich de volgende dag het meest energiek en uitgerust. De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Op basis van de verkregen gegevens werd aangetoond dat mensen die te vroeg opstaan sneller last hebben van hoofdpijn. Bovendien hebben ze meer spierproblemen. Er zijn ook signalen dat de kans op een slecht humeur in deze gevallen stijgt. Om die reden heeft de studie de beste tijd om op te staan berekend.
Voordelen van vroeg slapen
Vroeg slapen en opstaan is goed voor je gezondheid en vermindert de kans dat je ziek wordt. Daarnaast zijn er nog andere voordelen die deze gewoonte je kunnen bieden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat vroeg slapen je geheugen verbetert. Daarnaast hebben mensen die vroeg opstaan meer energie.
Je hebt je gewone 7 tot 9 uur slaap nodig, ongeacht hoe laat je wekker staat. Stel dat je dus iedere dag om 6:00 opstaat, dan betekent dit dat je idealiter om 22:00 uur tussen de wol moet liggen.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht. Nederland staat met de tijd waarop we gaan slapen op de 25 plaats van de top 30.
Vroeg opstaan is niet iets wat je van de een op de andere dag geleerd hebt. Het is een manier van leven die aan je moet leren en die tijd nodig heeft. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen nodig hier aan te wennen.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.
Zo kan het volgens de Amerikaanse wetenschapper Aneesa Das, verbonden aan de Ohio State University, veroorzaakt worden door stress, een te lege of te volle maag bij het naar bed gaan, een fluctuerende bloedsuikerspiegel of een medisch probleem. Ook kan het liggen aan uw biologische klok.
Vroeg opstaan is niet iets wat je van de een op de andere dag onder de knie hebt. Je lichaam moet nou eenmaal wennen aan de veranderingen. Het is daarom belangrijk de eerste tijd door te zetten. Probeer het een maandje uit en als je er dan nog geen voordeel uithaalt, kun je je methode altijd nog aanpassen.
Optimale inslaaptijd. Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. De een staat na zeven uur weer uitgerust op en de ander heeft minstens negen uur nodig. De slaapbehoefte hangt af van allerlei factoren, zoals leeftijd, geslacht, gezondheid en activiteit overdag. Gemiddeld slapen Nederlanders 7 uren en 12 minuten.
Als je echt heel moe wordt, is het slim om veel koud water te drinken. Dit schudt je net als een koude douche wakker en zo wordt je lichaam geprikkeld om dat ene uurtje niet in slaap te vallen!
Als je in de ochtend je bed niet uit kunt komen door vermoeidheid, ben je dus niet uitgerust. Een logische oplossing hiervoor is dus: eerder gaan slapen. En verschuif dus ook je focus daarnaar, in plaats van naar de ochtend. Eerder gaan slapen is namelijk een stuk minder intimiderend dan vroeg opstaan.
' Volgens Smolders is het sowieso beter om eerder te gaan slapen dan langer uit te slapen. 'De eerste slaapuren zijn kwalitatief het beste. Die laatste uren tijdens het uitslapen, bevatten niet veel kwaliteit.
120 minuten diepe slaap
De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo'n kwart van de totale slaap vormt. Dat is dus ongeveer anderhalf tot twee uur. De laatste twee cycli noemen we de restslaap en die bevatten voornamelijk lichte slaap en REM-slaap.”
In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben. Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan.
Als je om 7.00 uur moet opstaan:
Kun je het beste naar bed gaan om 21.46 uur, 23.16 uur, 00.46 uur of 02.16 uur.
Uitslapen is ook letterlijk wakker worden op een tijdstip dat jij klaar bent met slapen. Dat betekent dus dat je lichaam heeft aangegeven genoeg slaap te hebben gehad. Hierdoor zul je je uitgerust voelen. Door uit te slapen neem je het stressniveau weg en bescherm je jezelf beter tegen hart- en vaatziekten.
De beste nachtrust
Kortom, uitslapen kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals obesitas, mentale gezondheidsproblemen en verstoring van onze interne biologische klok. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het krijgen van voldoende slaap en niet te lang slapen.