Slagroomtaarten, cakes en marsen worden met genoegen in ontvangst genomen. Maar echt gezond is het niet, zo'n traktatiecultuur, schrijft de BBC. Het zorgt voor meer obesitas en gebitsproblemen, zegt de Britse tandheelkunde professor Nigel Hunt in een speech.
Wij hebben voor dit overzichtje gekeken naar aantal calorieën, vet, koolhydraten en eiwitten. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat een naturel kwarktaart het minst slecht is! Deze bevat minder calorieën dan een slagroom- of appeltaart, bevat minder koolhydraten en méér eiwitten.
Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
Een ouderwetse appeltaart is niet gezond. Er zit veel roomboter, suiker en witte bloem in. Bovendien bevat een punt appeltaart veel calorieën, vaak nog meer dan een punt slagroomtaart.
Er zitten 316 kilocalorieën in 1 punt (100 gram) slagroomtaart. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'slagroomtaart'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een punt slagroomtaart bevat 8 suikerklontjes, appeltaart 7 stuks. In de gemiddelde plak cake zitten 2 suikerklontjes en een stroopwafel bevat bijna 3 klontjes suiker!
Kortom: Zowel een halve taart in één keer als iedere dag een stuk taart, past niet in een gezonde voeding. Taart is een traktatie dus dat eet je niet dagelijks maar bij uitzondering. Een stuk taart bevat te veel calorieën, verzadigd vet en suiker om iedere dag te eten.
Over het algemeen is taart niet de meest gezonde keuze. Ongezonde taarten bevatten namelijk een hoop calorieën en daarnaast vaak ook een hoop verzadigde vetten én suikers. Omdat taart niet onder de producten van de Schijf van Vijf valt, is het een gerecht dat je niet te veel kunt eten.
Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
De anderhalve meter hoge taart is versierd met ruim tweeduizend diamanten, samen zo'n 2046 karaat. Dat meldt de Daily Mail. Met een waarde van ruim €37 miljoen is het de duurste taart ter wereld. Het vorige wereldrecord was in handen van juwelier Mimi So en taartontwerper Nahid La Patisserie Artistique.
Er zit 18,9 gram vet in 1 punt (100 gram) slagroomtaart, waarvan 11,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Appeltaart hoort naast kwarktaart, aardbeientaart, chocoladetaart en slagroomtaart bij de top 5 van meest gegeten taarten in Nederland. Op verjaardagen, diplomafeestjes of als er iets anders te vieren valt, wordt er vaak een appeltaart gemaakt en gegeten.
Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd.
Een lange vinger of Maria biscuit is de beste optie. Maar... ook in deze koeken zitten veel suikers en vetten en weinig voedingsstoffen. Bovendien blijft het zelden bij dat ene koekje.
De hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Gemiddeld hebben vrouwen 2000 calorieën nodig en voor mannen is dit 2500 calorieën per dag. Bindt je hier niet aan vast, jouw caloriebehoefte kan namelijk afwijken van het gemiddelde.
Een groot stuk appeltaart met slagroom
Dat zijn maar liefst 455 calorieën! Oftewel: een groot stuk appeltaart, mét slagroom! Met één uurtje lopen!
Een stukje cake eten kan meestal niet zoveel kwaad – als je het bij een houdt tenminste. Afhankelijk van hoe groot je stuk is, bevat het gemiddeld 77 calorieën. Ook met een stuk kersenvlaai zit je relatief safe.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark en kaas.
Lekker bakken zonder suiker
Even een kleine sidenote, bakken zonder suiker houdt niet in dat alle recepten helemaal suikervrij zijn. Ze bevatten alleen geen toegevoegde suikers. En daarmee bedoel ik geraffineerde (bewerkte) suikers.