100% duurzaam katoen. Al het katoen bij HEMA is vanaf nu 100% duurzaam ingekocht.
Op bijna ieder kledinglabel staat wel dat er iets duurzaam aan is, terwijl dat niet altijd het geval is. Slechts 1 procent van alle kleding is gerecycled. En dat is dan vaak met name pre-consumer materiaal (of industrie afval).
Polyester, acryl en elastaan
Synthetische kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar, en daarom heel slecht voor het leven in de oceaan. Toch zijn synthetische materialen relatief duurzaam. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag.
Net als bij polyester worden acryl en nylon gemaakt op basis van ruwe olie, een fossiele grondstof die niet recyclebaar is. Dit maakt de stoffen niet duurzaam. Daarnaast is er veel energie nodig om de stoffen te produceren en komen er, net als bij polyester, microplastics vrij bij het wassen.
Het verschil tussen duurzame kleding en normale kleding is met name de productie van de stof en het type stof dat gebruikt wordt voor de kleding. Katoen is een veelgebruikte bouwstof voor kleding dat een groot effect heeft op het milieu. Zo heeft de katoenplant erg veel water nodig en put de bodem snel uit.
Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke termen.
Welke eigenschappen heeft viscose? Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Viscose: de eerste vezel
Bovendien vouwt de stof makkelijk. Nadelen? Het chemische proces om tot een viscosevezel te komen, is erg milieubelastend en vervuilend. Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken.
Viscose is half-synthetisch en heeft daardoor zowel duurzame als minder duurzame kanten. De stof is biologisch afbreekbaar en wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, namelijk van cellulose van hout. De productie van de stof viscose draagt dus niet bij aan de plastic soep.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Nu blijkt uit onderzoek van Quartz dat kledinggigant H&M valse milieuscores verspreidt. H&M gebruikt de Higg-scores al jaren. Duurzaam shoppen wordt voor consumenten niet makkelijk gemaakt. Er is een oerwoud aan keurmerken in de supermarkt, en ook in de kledingindustrie sijpelen duurzame labels door.
Toegenomen gebruik van duurzamer katoen, van 53% in 2016 naar 96% in 2020 – de retailer heeft bijna de doelstelling van 100% bereikt. In 2020 gebruikte C&A 68% meer duurzame grondstoffen, waarmee het haar doel niet alleen bereikte, maar met 1% overschreed.
Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.
WE WERKEN AAN EEN CIRCULAIR ECONOMISCH MODEL WAARBIJ WE DE LEVENSDUUR VAN ONZE PRODUCTEN KUNNEN VERLENGEN VIA REPARATIEPROGRAMMA'S, WEDERVERKOOP EN DONATIE VAN GEBRUIKTE KLEDING.
De kledingindustrie stoot, op olie-industrie na, de meeste Co2 uit. De sector stoot in totaal meer dan 10% van de wereldwijde Co2 uit, daarbij is de sector de veroorzaker van de helft van het afvalwater probleem: voor de productie van Ă©Ă©n T-shirt en spijkerbroek samen, kun je 175 keer in bad.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
#1 Lyocell / TENCEL
Dit “closed loop” systeem vangt de gebruikte stoffen op en zet ze opnieuw in bij de volgende productie. De stof wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom, welke voor ongeveer 70% zelfredzaam is. Dit heeft als gevolg dat de eucalyptusboom weinig grondwater gebruikt.
Lyocell / Tencel
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen.
Zijdezacht, soepel en licht, viscose is de perfecte stof voor het ontwerpen van een hemd, bloes, jurk, soepele broek ... Een materiaal dat veel voordelen heeft om u tevreden te stellen: zacht , aangenaam om in te dragen (vooral in de zomer) en praktisch omdat het (vrijwel) niet gestreken moet worden.
Technische kunststoffen
Als je Ă©cht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is het daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet Ă©n is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
C&A heeft een deel van de productie van spijkerbroeken teruggehaald uit lagelonenlanden in Azië. De broeken worden net over de grens bij Venlo in een deels gerobotiseerde fabriek gemaakt. Het is volgens het Nederlands-Duitse bedrijf het begin van het terughalen van kledingproductie naar Europa.
Waar gaat mijn geld dan heen? Veruit het meeste geld dat jij voor je kleding betaalt, blijft bij de winkel en het merk. Een dure winkel in een chique straat betaalt bijvoorbeeld meer huur. En hoe duurder het merk, hoe hoger de kosten voor reclame, marketing, ontwerpers en het hoofdkantoor.
Deze zijn uitgevoerd in gerecycled polyester dat geweven is van Social Plastic® afkomstig van Plastic Bank® en biologische katoen afkomstig van COTTONFORLIFE. Dit programma ondersteunt de productie van duurzame kleding door een transparante, milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde waardeketen te creëren.