We raden het aan om, wil je een schone badkamer hebben, minimaal een keer in de week of per twee weken de vloer te schrobben. Dit kan gewoon met een dweil of vochtig doekje. Gebruik voor het schoonmaken van je badkamer altijd water, aangevuld met een scheutje schoonmaakazijn om kalkaanslag te verwijderen.
Tegen kalk en lichte schimmel werken azijn en citroenzuur. Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water.
Een sopje van wasverzachter of groene zeep met warm water is ook geschikt om tegels en voegen te reinigen. Wrijf met een doekje de tegels en de voegen weer stralend schoon. Met een mix van azijn en water zijn de voegen ook goed schoon te maken.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Een tegelvloer dweilen zonder strepen
Vervolgens is het tijd om je tegelvloer te dweilen, waarvoor je alleen water of een lauw sopje met allesreiniger kunt gebruiken. Begin in een hoek van de kamer en werk naar de deur toe, zodat je niet over je natte, schone vloer hoeft te lopen.
Is azijn slecht voor voegen? Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Tegels hebben de eigenschap om mooi te kunnen glanzen. Maar na verloop van tijd kan de tegelglans afnemen en dof worden. Ond advies is om dan ammoniak te gebruiken. Door de tegels met ammoniak te behandelen, glanzen ze weer als nieuw.
Kalkaanslag is natuurlijk zonde voor je wandtegels en badkamervloer. Kalkvlekken verwijder je vrij eenvoudig met warm water en een scheutje azijn. Ook je douchekop leg je best op regelmatige tijdstippen in schoonmaakazijn.
Met schoonmaakazijn kun je kalk in je douchecabine goed verwijderen. Doe wat schoonmaakazijn in een plantenspuit en besproei de douchecabine hiermee. Je kunt om ervoor te zorgen dat de azijn er niet afdruipt, keukenpapier tegen aanleggen zodat het schoonmaakazijn meer tijd heeft om in te werken.
Je kunt je badkamer het beste wekelijks onderwerpen aan een oppervlakkige schoonmaakbeurt, denk aan dweilen, muren en kraan afnemen met een doekje, afstoffen, etc. En één keer per maand grondig. Bij de grondige schoonmaakbeurt maak je dan de voegen schoon en bijvoorbeeld je douchegordijn en douchekop.
Maak een sopje van warm water met azijn (verhouding 50% water en 50% schoonmaakazijn). Zodra je alles goed hebt ingesopt, laat je het een kwartier tot halfuur intrekken. Spoel het vervolgens af met lauw water en maak het droog met een doek of trekker. Veel succes!
“Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Om kalkaanslag te verwijderen haal je eerst met groene zeep en een schuursponsje zo veel mogelijk kalkresten weg. Nadat je dit weg hebt gespoeld, ga je aan de slag met schoonmaakazijn, een waar wondermiddel tegen kalkaanslag. Maak een sopje van warm water en azijn en wrijf of spuit dit op de aangedane tegels.
Vijand #2: een lekkere frisse allesreiniger!
Ajax, Andy, Sorbo, azijn, groene zeep. Ze ruiken allemaal heerlijk fris, maar voor de afwerking van je vloer zijn ze funest. Door hun ontvettende werking halen ze juist wat van de beschermlaag af. Het is bij het dweilen noodzakelijk om de vloer te voeden.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Niet doen! Vooral niet op houten vloeren. Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Badkamertegels schoonmaken met azijn
Maak een verhouding van 50% schoonmaakazijn en 50% water. Doop de spons in de emmer en ga tekeer op de badkamertegels. Zodra je alles goed hebt ingesopt, laat het dan zeker 15 minuten intrekken.
Maak je tegels eerst grondig schoon. Zijn de voegen helemaal verkleurd door kalk- en vuilaanslag of zelfs schimmel? Dep er met een sponsje wat dikke bleek op, laat het een uurtje (of langer) intrekken. Ga ondertussen verder met het toilet of ga de rest van de badkamer schoonmaken.