Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
IP67: waterdicht tot 1 meter diepte
Heeft je telefoon een IP67 gradatie, dan is deze volledig stofdicht en waterdicht tot 1 meter diepte. Dieper dan 1 meter gaat je telefoon niet meteen stuk. De druk van het water beschadigt je toestel uiteindelijk wel.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat.
Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is.
Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotende tas is slechts bestand tegen zoveel regen.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.
Polyester
Deze veelgebruikte stof blijft mooi op reis en is kreukvrij, wat het een ideale stof voor op vakantie maakt. Polyester is echter ook bestand tegen vocht, waardoor deze stof niet ideaal is voor warm zomerweer. Ook mengsels van polyester met natuurlijke vezels, zoals katoen, kun je beter vermijden in de zomer.
De vraag of nylon stof waterdicht is, wordt vaak gesteld en het korte antwoord is nee, nylon is niet waterdicht.
Doe 6 liter water in een emmer en voeg de gehele flacon HG waterdicht katoen, linnen, wol en gemengde textielsoorten toe. Doe de te behandelen kleding in de emmer en wentel deze gedurende 15 minuten regelmatig om. Spoel hierna de kleding af met koud water, hang het op en laat de kleding drogen.
Polyester is een synthetische stof, met andere eigenschappen dan bijvoorbeeld katoen. Eén van de voordelen van dit materiaal is dat het kleurvast is, dus dat kleuren niet zullen vervagen.
Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Tenten van polyester hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 20 weken.