Meng een deel azijn met drie delen water in een plantenspuit. Spuit de oplossing op het glas. Poets het glas met keukenpapier. Droog af met keukenpapier.
Ga in ieder geval de kachel niet smoren/dicht zetten want dan krijgt u veel aanslag op het glas van de kachel (en aan de binnenkant van het rookkanaal). Het kan ook zijn dat er onvoldoende trek in het rookkanaal zit of dat u vochtig hout gebruikt. Als het hout te vochtig is krijg je sowieso snel aanslag op het glas.
De ruit van een houtkachel kunt u het beste schoonmaken met ruitenreiniger. Ruitenreiniger kunt u verkrijgen bij uw haardenspeciaalzaak 't Stokertje. Andere methodes zijn het inwrijven van de ruit met bijv. vochtige keukenrol gedoopt in as.
Maak in een kom een mengsel van talkpoeder, een scheutje wasbenzine en wat vloeibaar (fijn)wasmiddel. Breng dit aan op de stof en laat dit volledig opdrogen. Vervolgens borstelt u het papje weg. Zo verdwijnt ook de roetaanslag.
Kachelruit schoonmaken
Ten eerste adviseren wij bij Warmtestore u om de ruit één keer per week schoon te maken. Want bij regelmatig onderhoud, wordt deze ook minder vies. Dit zorgt ervoor in de meeste gevallen dat u met een vochtige doek al ver komt.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Verwijder eerst het vuil van het glas met water en zeep. Zo voorkom je dat je met het vuil krasjes maakt in het glas. Spoel het glas na met heet water zodat de zeepresten oplossen en je het glas eenvoudig kan nadrogen met een droge doek. Je zult zien dat je zo de glasplaat eenvoudig en snel schoon krijgt.
De naam zegt het al, de Zwitserse stookmethode is een manier waarbij de houtkachel van boven naar beneden wordt aangestoken. Dit is eigenlijk omgekeerd houtstoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het vuur van boven aansteekt.
Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Je voorkomt dit door de kachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal.
Asla legen
De aslade moet je regelmatig legen, want met een volle asla functioneert de kachel niet optimaal. As in de stookruimte kan gewoon blijven liggen. Niet alleen brandt een kachel fijner wanneer er een laagje as in ligt, ook liggen er vaak nog stukjes houtskool tussen.
Neem een vochtige prop keukenpapier en doop deze in de as op de bodem van je kachel. Wrijf met de prop met as over je kachelruit tot alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Loop de ruit tot slot nog even na met een stuk schoon keukenpapier.
Met kachelpoets, ook wel kachelzwart genoemd, breng je een zwarte, vette laag aan op de houtkachel. Het meest bekende merk is Zebraline. Dit middel werd vooral vroeger veel gebruikt. Het is een methode die je gemakkelijk kunt toepassen, want de kachel kan gewoon in de kamer blijven staan.
Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Wanneer je wijnglazen in de vaatwasser doet is het verstandig om goede antikalk tabletten of vloeistof te gebruiken. Het is niet gezegd dat je hiermee alle kalkvorming op glazen kan voorkomen, maar het helpt wel.
Azijn: een wondermiddel
Streeploze ramen verkrijgen na het poetsen, is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het geheim? Een scheutje azijn toevoegen aan je emmer lauw water. Je hebt achteraf gegarandeerd geen strepen als je hiermee je ramen zeemt.
U kunt azijn toevoegen aan het water om strepen te voorkomen en het vet op te lossen. U kunt ook soda gebruiken om strepen te voorkomen. Ook kunt u een ui in stukken snijden en aan het water toevoegen om strepen te voorkomen.
Maak gezandstraald glas schoon met een gewone glasreiniger en ga niet boenen of druk zetten, want dat heeft geen zin. Vraag bij uw glashandel waar u laat zandstralen of ze het werk met een speciale coating kunnen beschermen.
Wassen met soda
Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hards om roetaanslag op de deuren te voorkomen.
Wanneer schoorsteenvegen
Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.