Skyr ( spreek uit SKIR) is een typisch melkproduct uit Ijsland. Je kunt het nog het beste vergelijken met magere kwark wat neigt naar hangop. ( hangop is uitgelekte yoghurt) Het is een zeer zachte kaas hoewel het qua textuur meest op yoghurt lijkt.
Neutrale skyr is gezond. De creamy variant is iets vetter, maar niet per definitie ongezond. Varianten met smaakjes bevatten vaak suiker of zoetstoffen, waardoor ze minder gezond zijn.
Natuurlijk zou ik altijd bij voorkeur naturel magere kwark of naturel Skyr aanraden. Dit bevat namelijk geen extra (chemische) toevoegingen, wat bij deze varianten wel het geval is. Mocht je echt de behoefte hebben aan zoet af en toe, dan is dit product zeker iets voor jou!
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Skyr is een goed voedingsmiddel voor mensen die wil afvallen. Het bevat namelijk geen vetten en er zitten weinig calorieën in. En het allerbelangrijkste: er zitten weinig snelle koolhydraten (suikers) in.
De grote hoeveelheid eiwitten zorgt voor een verzadigend effect. Skyr is een gezond ontbijt. Het is ideaal voor sportieve mensen. Maar natuurlijk ook geschikt voor de niet-zo-sportieveling, die skyr gewoon mega lekker vindt!
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark.
Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede en gezonde darmflora. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van probiotica. Daaruit blijkt dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag. Ze geven daarbij duidelijk aan: eet genoeg, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid zuivel.
Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Skyr ligt ergens tussen kaas en yoghurt in. Je kunt het maken als gezeefde yoghurt, of zelfs een druppel stremsel toevoegen voor extra dikte. Het is gemaakt van magere melk en wordt daarom als gezonder beschouwd dan gewone yoghurt.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Die melk wordt daarna verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Dit proces is bijna hetzelfde als bij yoghurt. Wat Skyr echt anders maakt is dat er daarna stremsel ('skyr') wordt toegevoegd.
Rijk aan eiwit
Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur. Onze skyr is 100% natuurlijk, dus bevat geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen.
Net als andere zuivelproducten zou skyr geschikt moeten zijn voor mensen met diabetes.
Skyr is gezond. Het heeft een streepje voor op andere zuivelproducten omdat skyr rijker is aan eiwitten. Zonder toevoegingen bevat skyr gemiddeld zo'n 12% aan eiwitten. Het is tevens rijker aan calcium dan bijvoorbeeld melk, bevat zo'n 2/3% ( melk) suikers, en heeft een gemiddelde 0,3 tot 0,5% vet.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Skyr is IJslandse yoghurt en je ziet het tegenwoordig overal staan. Vergelijk je het met magere yoghurt, dan bevat het een stuk meer eiwitten en ook iets meer calorieën. Skyr naturel raden wij bij WW zeker aan vanwege de hoeveelheid eiwitten die op hun beurt weer voor een lang voldaan gevoel zorgen.
Een vullend ontbijt
Dat alles bij elkaar maakt Skyr een prima kandidaat voor een gezond en vullend ontbijt. De belangrijkste functie van het ontbijt is om je lichaam een goede start te geven voor de rest van de dag. Het is vooral belangrijk dat je 's ochtends genoeg eet om latere eetbuien te voorkomen.
Arla Skyr naturel yoghurt 0% fat reserveren | Albert Heijn.