Tijdens de REM-slaap is er hersenactiviteit die vergelijkbaar is met wanneer iemand wakker is. De hersenen tijdens de REM-slaap zijn actief met dromen, het verwerken van informatie en allerlei geheugenfuncties. Tijdens de droomslaap vindt dus grote activiteit van lichaam en geest plaats. Deze fase kost dan ook energie.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
Lichte slaap gaat over in diepe slaap, waarna je in de REM-slaap komt. Dit is de fase waarin je droomt, ook wel de droomslaap genoemd. Deze slaapfase zorgt voor geestelijk herstel. Heel belangrijk dus!
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. Fase 4 en 5 worden hieronder uitgebreider toegelicht.
REM-slaap (of droomslaap) Na de diepe slaap kom je in de REM-slaap. Na de diepe slaap kom je in de REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement, want tijdens deze fase maak je snelle oogbewegingen (terwijl je ogen gesloten zijn) en zijn je spieren volledig ontspannen.
Als u van lichte naar diepe slaap gaat, vertragen uw hartslag en ademhaling. Na 5 tot 10 minuten belandt u in de diepe slaap. Uw hersenen vallen in slaap, en uw lichaam ontspant steeds meer. U wordt nu minder snel wakker van bijvoorbeeld omgevingsgeluiden en rust goed uit.
Je smartwatch meet slaap met behulp van een bewegingssensor en een hartslagsensor. Sommige smartwatches gebruiken alleen een bewegingssensor om je slaap te meten, dit is minder nauwkeurig. Wanneer je bijvoorbeeld lang stil ligt kan je smartwatch denken dat je aan het slapen bent.
De diepe slaap is heel belangrijk voor het biologisch herstel van vooral de hersenen. Het is ook het ideale moment voor je lichaam om zichzelf te herstellen op cellulair niveau.
Uit onderzoek blijkt dat een goede REM-slaap er ook aan bijdraagt dat overactiviteit in de amygdala (het angstcentrum in het brein) vermindert. Te weinig REM-slaap wordt dan ook in verband gebracht met angststoornissen, posttraumatische stress-stoornis (PTSS), depressie en burn-out.
De hoeveelheid diepe slaap die een volwassene nodig heeft varieert, maar het kan ongeveer 20-25% van de totale slaaptijd uitmaken. Dus als u ongeveer 8 uur per nacht slaapt, kan dat neerkomen op ongeveer 1,5 tot 2 uur diepe slaap.
Sommige mensen denken dat ze nooit dromen en dus geen REM-slaap hebben. Dit kan niet, iedereen droomt. Ook wanneer men wakker wordt en men zich geen droom kan herinneren.
De hersenen maken willekeurige signalen, welke gelijk zijn aan de signalen van overdag en mengen zich met je geheugen. Hierdoor ontstaat er een droom! Niet ons hele brein wordt wakker tijdens de REM-slaap, maar een klein deel. Daardoor bewegen we niet tijdens het slapen en komt je lichaam tot rust.
Volwassenen zijn ongeveer 15% tot 25% van hun totale slaap in REM-slaap. Baby's daarentegen zitten ongeveer 70% van de tijd in hun REM-slaap. Iedereen heeft dus een REM-slaap, alleen de duur hiervan verschilt per persoon.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Veel dromen is dus gezond. 's Nachts werken je gedachten wel iets anders dan overdag. Zo gaan je dromen wel over wat jou op dat moment bezighoudt, maar op een wat onrealistische manier. En dat maak je allemaal zelf, waardoor alles wat in je dromen gebeurt, je ook echt kan raken.
Wat gebeurt er bij te weinig REM-slaap? Te weinig REM-slaap heeft vervelende gevolgen. Doordat het brein je ervaringen 's nachts niet goed heeft kunnen verwerken, krijg je het gevoel van een 'vol hoofd'. Je langetermijngeheugen verslechtert, net als je vermogen om je te concentreren en om dingen te relativeren.
Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van je REM-slaap. Pas op dat je niet intensief sport vlak voordat je gaat slapen (dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen). Zorg voor een avondroutine. Bereid je lichaam en geest voor op een goede nacht met een paar ontspannende activiteiten.
Hoewel we ongeveer de helft van onze nacht in fase 2 doorbrengen, en een kwart in de remslaap, spenderen we ook gemiddeld 15 tot 20 percent van onze nachtrust in de diepe slaapfase.
Naast doxylamine bevat Droomsap een kruidenmengsel van onder andere haver, maretak, passiebloem, honing, paardekastanje en alcohol (3 procent). Naar het schijnt moet je het niet te lang achter elkaar gebruiken, omdat het effect dan vermindert. Dus met pijn in het hart stopte ik er na een week tijdelijk mee.
Waar kinderen en tieners makkelijk het klokje rond slapen, worden volwassenen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per nacht wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam minder goed tot rust komt, waardoor we lichter slapen.
Appen terwijl je 'slaapt' is niet hetzelfde als slaapwandelen. “Dat vindt plaats in de non-remslaap; een wat diepere slaap. WhatsAppen kan gebeuren op een ander moment in de nacht, als je tussendoor wakker bent.”
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Studies hebben aangetoond dat de toestellen redelijk goed kunnen vaststellen of iemand slaapt, maar ze kunnen minder goed registreren hoe vaak je wakker wordt of hoe rusteloos je bent. Ook beweren de trackers te kunnen bepalen of je in een diepe of een lichte slaap zit op basis van bewegingen.
De eerste fase is een nog bewuste fase waar we zweven tussen waken en slapen. De tweede fase is een fase waar we steeds meer en dieper indommelen. In de derde fase ademen we dieper en daalt het hartritme, hier ontspannen de spieren zich. De vierde fase zorgt voor lichamelijke rust en recuperatie.