Hagen bemest je in het voorjaar. Van maart tot en met mei is de ideale periode om langdurige organische meststoffen aan te brengen. Deze voorzien haagplanten ongeveer drie maanden van voedingstoffen. De meeste hagen moeten in juli worden bemest.
Wanneer en hoeveel mest? Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Hagen, struiken en bomen
Voor het bemesten van bomen, struiken en hagen is het aan te raden om korrels koemest te gebruiken. Dit is de meest voordelige keuze en levert een uitstekend resultaat.
Door het bodemleven worden de voedingselementen geleidelijk ter beschikking gesteld, waardoor kans op overbemesting nihil is. De bodem, het bodemleven en de plantengroei worden in vele opzichten gunstig beïnvloed.
Je kan de beukenhaag het beste bemesten met de volgende soorten organische voeding: Gezonde snoeiafval zonder schimmels of plaagdieren. Grasmaaisel of compost. Koemest of kippenmest.
De eerste keer bemesten doe je in het voorjaar, in maart of april. De tweede keer bemesten doe je slechts enkele maanden later, namelijk in juni of juli. Zo heeft de beukenhaag de juiste voedingsstoffen om goed te groeien en geniet jij van dichte haag met een prachtige kleur.
De beukenhaag flink terugsnoeien is geen probleem. Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer. Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels.
Meestal zijn hagen best spaarzaam met voedingsstoffen. Daarom is het voldoende om je haag tweemaal per jaar te bemesten. We raden aan om de eerste bemesting met langdurige meststoffen in het voorjaar uit te voeren. Daarmee kan je je haag ongeveer drie maanden goed voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen.
Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag? De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar. Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest kan je het hele jaar door strooien.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Loofplanten die tegen veel water kunnen
Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt.
Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon.
Voor droge gebieden zijn de beukenhaag en de Berberis thunbergii aanraders. Deze planten gedijen juist op droge zandgronden en zullen er daarom geen moeite mee hebben als er een tijdje wat minder regen valt. De haagbeuk voelt zich vrijwel overal op zijn gemak en kan dus ook tegen een droge periode.
Voor hagen zijn organische meststoffen met lange werking het beste geschikt. Rijpe compost en hoornspaanders geven de haag belangrijke voedingsstoffen en verbeteren tegelijk de bodem. Minerale meststoffen zoals blauwe korrel kan je gebruiken als een snelle oplossing bij een acuut tekort aan voedingsstoffen.
Per meter haag hebben de planten in uw haag twee keer per week ongeveer 15 liter water nodig. Dat betekent niet dat u zorgvuldig de liters moet afmeten en iedere week twee keer bij uw haag moet gooien. Regenwater is voor uw haagplanten even voedzaam als leidingwater, dus ook daar drinken ze graag van.
Koemestkorrels worden geleidelijk aan door je planten of gazon gebruikt om te groeien. Voor een gazon kun je één keer in het jaar strooien, voor planten en moestuinen ben je met twee keer per jaar strooien klaar.
Wanneer beukenhaag snoeien
De periode eind mei tot half juni is een goede tijd om een beukenhaag te knippen, de haag blijft dan mooi dicht en compact. De meeste heesters lopen na de langste dag (21 juni) nog een keer uit. Door dit zogenaamde 'Johannislot' worden de kale plekjes in de haag na het knippen mooi opgevuld.
Als u echt drastisch wilt snoeien, dan is de winter een goed moment. Doordat de haagbeuk op dat moment in rust is, kunt u gerust grote delen van de haag wegknippen. In de lente zal hij dan weer uitlopen in de vorm die u wenst. Pas echter wel op bij felle zon en bij nachtvorst.
U kunt de haagbeuk het beste snoeien voor de langste dag van het jaar. Deze dag valt meestal rond 21 juni. Tussen half maart en half juni biedt meestal de beste resultaten. In de zomer groeit de haagbeuk erg hard: hij heeft dan alle tijd om zich te herstellen van de snoeibeurt.