Seniorenwoningen en flats met van vijf of meer woonlagen hadden relatief weinig kans op een inbraak. Vrijstaande woningen, hoekwoningen en benedenwoningen hadden de meeste kans; respectievelijk 14,6 procent, 13,9 procent en 17,0 procent kreeg de afgelopen vijf jaar te maken met een (poging tot) inbraak.
Gemeentes met de meeste inbraken
Hier werd volgens de cijfers van het CBS in 2021 het meest ingebroken: Zeist, met 8,1 inbraken per 1.000 huishoudens. Laren, (NH) met 7,1 inbraken per 1.000 huishoudens. Baarn, met 6,4 inbraken per 1.000 inwoners.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Inbrekers zoeken gericht naar een bepaald type woning
70% van de inbrekers bereidt weinig voor. Zij grijpen hun kans. Ze zoeken een woning waar ze snel succes hebben met weinig risico's. Het type woning is minder belangrijk.
"Denk dan aan plekken waar in het algemeen minder wordt gekeken. Bijvoorbeeld de kinderkamer, het hondenhok, de binnenkant van een plantenpot of in de groenbak." Daarnaast raadt hij aan om niet alle waardevolle spullen op één plek te bewaren.
Plaats het onder wat aarde, in het zand of onder een terrastegel. Zorg er wel voor dat je de plek onthoudt. Plaats bijvoorbeeld een lantaarn om de plek te markeren zodat je weet waar het geld verborgen is. Zorg er ook kvoor dat het goed waterdicht verpakt is.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'.
Een inbreker komt eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een 'bovenlicht') of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen. Hoe te voorkomen? Sluit deze raampjes altijd als u even weg bent of gaat slapen en plaats eventueel 1 of meer barrièrestangen.
Bij een eerste veroordeling wegens inbraak van een woning, geldt als richtlijn een straf van 3 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Als de persoon vaker is opgepakt voor dit vergrijp en er dus sprake is van recidive, is de richtlijn 5 tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Een belangrijk erfstuk, zoals die gouden ketting met opalen van je oma, kan ook een reden zijn waarom de angst voor inbrekers opeens opspeelt. Ook in dit geval kan de angst eenvoudig opgelost worden door je te informeren over inbraak. Zoals gezegd is 80% van de inbrekers een gelegenheidsinbreker.
Voor ruim 2000 inbraken in dertig gemeenten in Nederland is de laatste jaren geen enkele verdachte opgepakt. Dat heeft RTL Nieuws achterhaald op basis van openbare bronnen. Gemiddeld zijn er landelijk zo'n honderd inbraken per dag en bijna 90 procent wordt nooit opgehelderd.
Geen inbreker in het toilet
Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid. En dat is een overtreding van de wet.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Wij hebben ze op een rijtje staan: De toevallige voorbijganger, ook wel de gelegenheidsdief genoemd. Een inbreker heeft zo gezien of je thuis bent of niet en of er iets makkelijk te bereiken is; De insluipers, dit is de dief die via een openstaande deur of raam naar binnen komt.
Waarom komen inbrekers graag terug? De reden hiervoor is eenvoudig. De inbrekers weten dat slachtoffers de gestolen spullen hebben vervangen door nieuwe. Inbrekers slaan hun slag graag opnieuw, omdat ze denken een mooiere mobiel of laptop te scoren.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
De veiligste plek om je geld en belangrijke papieren te bewaren is in een kluisje in je hotel. Zijn er geen kluisjes op de kamers (zoals vaak in hostels), dan kun je je spullen meestal wel bewaren in een dichte envelop met je naam erop in de kluis achter de receptie. Vergeet hem niet bij het uitchecken!
De veiligste manier om contant geld te bewaren in huis, is in een kwalitatieve kluis. Dit betreft een kluis die niet kan worden meegenomen bij inbraak en die niet kapot gaat bij brand. Je hebt dus robuuste brandwerende kluizen nodig. Mocht er brand uitbreken, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.
Het kan dus geen kwaad om contant geld in huis te hebben. Maar hoeveel mag u officieel thuis hebben liggen, zonder dat u dit moet opgeven bij de Belastingdienst? Volgens de website van de Rijksoverheid ligt dit bedrag op 560 euro.
Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek.