Tempered glass, in goed Nederlands gehard glas is letselveilig glas dat, als het breekt, in nagelgrote, onscherpe glaskorrels uiteenvalt. Deze korrels zijn minder gevaarlijk dan de scherven van normaal glas. Gehard glas wordt toegepast in balkons, tafelbladen, glazen kasten en binnen- en douchedeuren.
Een Tempered Glass Screenprotector is gemaakt van gehard glas. Gehard glas is fysiek en thermisch sterker dan gewoon glas. Gehard glas werkt als een soort veiligheidsglas. Wanneer normaal glas breekt versplinterd dit in kleine scherpe scherven.
Tempered glass is een gehard glas. Het wordt normaliter gebruikt als veiligheidsglas in bijvoorbeeld autoruiten, koelkastbakken, duikmaskers, borden, tafels en kookgerei. Dankzij een proces van hitte en chemische reactie is het tempered glass tot wel 4 keer sterker dan gegloeid glas.
Doordat plastic beschermfolie redelijk dun is, beschermt de screenprotector minder goed tegen diepe krassen of stoten. De screenprotector beschermt minder en is daardoor vaak goedkoper dan een glazen of hyrbide glazen screenprotector.
Gehard mineraalglas/kristal glas is harder en taaier dan regulier mineraal glas. Dit glas is specifiek ontworpen/samengesteld om bestendiger te zijn tegen krassen en zal ook minder snel breken dan een mineraalglas. Dit glas scoort een 7 op de schaal van Mohs.
Kies altijd gehard glas. Vaak wordt gehard glas op een bestaand tafelblad gelegd om dit te beschermen. Daar heb je niet persé dik glas voor nodig, vaak volstaat dan 5 of 6 mm dik gehard glas. Het glas wordt tenslotte volledig ondersteund.
Het glas in ovendeuren is gemaakt van gehard veiligheidsglas (Safety glass). Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS).
Screenprotectors van gehard glas: de beste screenprotectors
Glazen screenprotectors, ook wel screenprotectors van gehard glas, beschermen je beeldscherm optimaal tegen vallen, stoten en het bekrassen van je beeldscherm. De kracht van een val wordt door de screenprotector geabsorbeerd.
Een screenprotector met blauw licht filter beschermt niet alleen je smartphone, maar ook je ogen. Alle smartphones stralen blauw licht uit. Dat type licht kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt of 's avonds niet in slaap komt. Een screenprotector met blauw licht filter laat dat licht niet door.
Als je je smartphone laat vallen of ergens tegenaan stoot, beschermt een screenprotector je scherm tegen schade. Hierdoor kunnen screenprotectors breken, dit geldt vooral voor glazen varianten. Je screenprotector is dan kapot, maar heeft dan wel je scherm beschermd tegen krassen of een barst.
Uit de reviews van klanten blijken de screenprotectors van PanzerGlass een uitstekende keuze! Ze zijn volgens onze klanten namelijk eenvoudig te bevestigen en perfect passend!
Gorilla Glass is minimaal vijf keer zo sterk als normaal glas. Ook is het bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Andere voordelen? Gorilla Glass beschermt je scherm beter tegen krassen.
Met plakband of ducttape
Let op: dit werkt vooral goed als je screenprotector van kunststof is. Wikkel het plakband of de ducttape om je vingers met de plakkant naar buiten (duh). Druk de plakrand goed op de screenprotector en beweeg je hand omhoog met de tape. Dan komt de screenprotector vast en zeker los!
Op het geharde glas wordt standaard een hardingsvignet aangebracht. Ze noemen het ook wel een veiligheidsstempel of CE-markering. De markering toont aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering. De stempel is in de meeste gevallen rond, ter grootte van een euromunt.
Glazen beschermlaagjes
Tempered glass-screenprotectors zijn gemaakt van gehard glas en hebben vaak een hardheid hardheid van 9H. Dit betekent dat het scherm onder meer bestand is tegen eventuele krassen van zandkorrels.
Een smartphonescherm is gemaakt van glas. Glas krast en het kan breken. Daarom is het verstandig om je smartphone te beschermen met een screenprotector.
Een screen protector in één keer recht plakken kan natuurlijk verkeerd gaan. Maar kun je het dan nog een keer proberen? Bij display folies raden wij het niet aan om het opnieuw aan te brengen. Een tempered glass kan in tegenstelling wel verwijdert en weer aangebracht worden.
Met Hydrogel ClearPlex ( privacy ) maak je in zeer korte tijd een screen of back protector. Het is een techniek waarbij een zelfherstellende folie (nano technologie) met een laag wordt vastgezet. De folie laat niet los en er komen geen luchtbelletjes onder.
De privacy-filter is een dunne laag folie die in de glazen screenprotector is verwerkt. De privacy-filter maakt het onmogelijk voor anderen om vanaf de zijkant te zien wat er zich afspeelt op het beeldscherm van je iPhone.
Allerlei externe factoren zoals hoogte, snelheid, ondergrond, etc hebben invloed op de mogelijke schade die kan ontstaan. Wil je voor zeker gaan dan is het aanbrengen van een (glazen) screenprotector zeker altijd aan te raden.
De minimale maat voor gehard glas is 250 x 250mm Let op: hele smalle panelen (verhouding < 1:10) kunnen een beetje kromtrekken in de oven; dit is geen reden voor reclamatie. Bestelt u dan liever dikker glas om dat zo veel mogelijk te voorkomen.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Gehard glas kan temperatuurverschillen verdragen tot ruim 200°C. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Bij gehard glas bestaat de kans op nikkelsulfide insluiting waardoor er spontane glasbreuk kan optreden.