Oogcontact kan enorm veel doen. Het geeft aan dat je oprecht bent naar de ander toe en niks te verbergen hebt. Tegelijkertijd laat het zien dat je aanwezig bent en met aandacht luistert naar wat de ander te vertellen heeft. In een onderzoek verdeelden ze mensen in koppels.
Als iemand je opeens opvallend lang aankijkt, kan dat voor sommigen beangstigend aanvoelen. Een blik op iemand werpen, is aandacht geven aan die persoon. Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat. Onderzoekers volgden de oogbewegingen van meer dan 100 studenten tijdens hun gesprekken met acteurs en actrices.
Spiegel van de ziel
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet. Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
Wetenschappers scheidden proefpersonen van 'kijkers' met behulp van een speciale spiegel. De proefpersoon zien de kijker daarin niet, maar de kijker ziet de proefpersoon wel. De ene keer keek de kijker wel naar de proefpersoon, de andere keer niet.
Staren kan verschillende betekenissen hebben: je kunt naar iemand staren omdat je heel boos bent (agressief staren) of omdat je iemand heel leuk of bijzonder vindt (uit bewondering). Ook kun je naar iets staren als je héél geconcentreerd aan het kijken bent (zoals bijvoorbeeld een schilder naar zijn model).
Hij houdt rekening met jou – Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt.
Maak oogcontact.
En dan niet meteen wegkijken natuurlijk! Als je je crush duidelijk wil laten weten dat je doelgericht naar hem/haar keek, probeer dan wat langer dan een paar seconden te kijken en te glimlachen. Kijk zeker niet langer dan vijf seconden, want dat kan een beetje eng overkomen.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Chemische cocktail
“Onze hersenen en hormonen spelen daarbij een grote rol. Bij aantrekking komen heel wat chemische stoffen vrij zoals onder andere het knuffelhormoon oxytocine, wat zorgt voor hechte emotionele banden, alsook serotonine. Dat is een neurotransmitter die je geluksgevoel omhoog krikt.”
Mannen voelen van alle mogelijke gevoelens het vaakst positieve gevoelens. Daarna voelen mannen het meest irritatie, frustratie en boosheid. Bijna de helft zegt nooit paniek te voelen en een kwart zegt geen angst te kennen. Toch zegt ook liefst 42 procent van de mannen vaak niet precies te weten wat hij voelt.
Volgens Bekkering is de verklaring eigenlijk heel simpel. “Als je in de ogen van je gesprekspartner kijkt, ga je automatisch bedenken wat hij of zij denkt, voelt of zal gaan doen,” zegt hij in het artikel. “Daardoor kun je je moeilijker concentreren op die andere taak: in dit geval het bedenken van de juiste woorden.”
Iemand die je niet kent recht aankijken, zoals in de trein, hoort eigenlijk ook niet. Tijdens een gesprek is het wel de bedoeling om de ander aan te kijken. Het oogcontact is dan een belangrijk deel van de communicatie tussen mensen. We wisselen af tussen aankijken en wegkijken.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Een vrouw die jou recht in de ogen aankijkt, lacht en weer wegkijkt, flirt met je en heeft mogelijk interesse. Als ze jou aankijkt, glimlacht, wegkijkt en daarna weer oogcontact maakt, dan heeft ze zeker interesse. Ze geeft hiermee groen licht om op haar af te stappen en haar aan te spreken.
Verschil tussen flirten en versieren
Het verschil is doelgerichtheid: het doel van versieren is iets te verkrijgen (afspraakje, kus, …), terwijl flirten vrijblijvend is. Het dient eerder om aan te geven dat je iemand aantrekkelijk vindt en/of om te controleren of je zelf goed in de markt ligt.
Raak de ander aan
Zo kun je een man of vrouw heel gemakkelijk laten zien dat je meer wil zijn dan alleen vrienden. Daarnaast lijk je aantrekkelijker als je iemand aanraakt, is gebleken uit onderzoek. Wees wel subtiel door de ander bijvoorbeeld op de schouders of bovenarm aan te raken, en doe dit lichtjes.
Het is bewezen dat liefde op het eerste gezicht bestaat
Onze hersenen controleren onze emoties en waarnemingen. Wanneer we stapelverliefd worden, voelen we ons gelukkig dankzij de aanmaak van adrenaline, dopamine en oxytocine. Een romantische omgeving versterkt uiteraard dat gevoel.