Hoewel in 2000 nog bijna 40.000 asielzoekers in Nederland werden opgevangen, zijn dat er vandaag minder dan 10.000 per jaar. Omdat de meeste vluchtelingen nog niet zo lang in Nederland wonen, bestaat deze groep allochtonen grotendeels uit eerste generatie allochtonen.
Reden voor immigratie
Zo komen arbeidsmigranten naar Nederland om te werken, en volgen studiemigranten een opleiding in Nederland. Voor gezinsmigranten is niet werk, maar trouwen, samenwonen of aansluiten bij een familielid de belangrijkste reden om naar Nederland te komen.
In het afgelopen jaar heeft 38 procent van de Nederlandse bevolking weleens contact gehad met vluchtelingen of voormalige vluchtelingen. De meerderheid van hen – 63 procent – heeft deze contacten als overwegend positief ervaren, 6 procent als overwegend negatief en 31 procent heeft een neutraal oordeel hierover.
Eind 2020 waren er volgens de UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties) in Nederland 78.911 vluchtelingen. Dat is nog geen 0,5 procent van de bevolking.
De redenen waarom mensen doorreizen naar Nederland verschillen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze hier een vrijer bestaan hopen op te kunnen bouwen vanwege hun seksuele geaardheid, of omdat er in Nederland al familieleden wonen.
Meer oorlog betekent meer asielzoekers en ook meer inwilligingen. Het aantal Syriërs, Palestijnen en Jemenieten dat asiel aanvraagt, is fors gegroeid. Onderstaande grafiek laat goed zien dat zij in heel Europa ook vaker een positieve beslissing krijgen op hun asielverzoek.
EU-landen worden niet verplicht asielzoekers op te nemen, ook niet in crisissen. De Europese Commissie gaat EU-lidstaten niet verplichten om bepaalde hoeveelheden asielzoekers op te nemen, blijkt uit het woensdag gepresenteerde Migratie en Asiel Pact.
Duitsland vangt de meeste vluchtelingen op in Europa, gevolgd door Nederland en Italië, althans dat denkt veruit de meerderheid van de ondervraagden, een representatieve steekproef onder Nederlanders van 18-75 jaar.
Maar vier procent van asielzoekers zijn gelukszoekers
Onder meer omdat ze niet kunnen bewijzen dat ze echt gevaar lopen. Zij moeten ons land weer verlaten. Een klein deel van hen komt uit zogenoemde 'veilige landen'.
Hoeveel geld krijgt een asielzoeker per week om vrij te besteden? In principe krijgt een volwassene 44,66 euro per week. Als iemand een kind heeft, krijgt hij of zij voor dat kind 34,86 euro per week. Hoe groter een huishouden is, hoe lager het bedrag per volwassene en per kind.
De weg naar Europa is dodelijk
Het korte antwoord op de vraag is: de mannen reizen alleen om hun familie de levensgevaarlijke reis naar Europa te besparen. Die reis is zo gevaarlijk omdat de EU en Europese landen veilige routes hebben afgesloten.
Volgens de gangbare definitie is iedereen die langer dan drie maanden in Nederland verblijft zonder een geldige verblijfsvergunning 'illegaal', dat wil zeggen ongedocumenteerd. In Nederland wonen naar schatting tussen de 23.000 en 58.000 ongedocumenteerden (WODC, 2020).
Net als in 2021 vormden Afghanen (2 730) en Turken (2 685) na Syriërs de grootste groepen asielzoekers in 2022.
Gezinshereniging- en vorming
Gezinshereniging hield in dat de mannelijke gastarbeiders hun vrouw en kinderen die zij in Marokko hadden achtergelaten naar Nederland haalden. Bij gezinsvorming ging het om het over laten komen van een Marokkaanse bruid om daarmee in Nederland een nieuw gezin te stichten.
Bevolking | Regionaal | Migratieachtergrond
Zij zijn als migrant naar Nederland gekomen. Tweederde van deze migranten (1,7 miljoen mensen) heeft een Buiten-Europese herkomst ( CBS 2023 CBS, Hoeveel inwoners hebben een herkomst buiten Nederland, Heerlen (2023)).
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.
'Echte Nederlanders'?
Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit 'echte Nederlanders'. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft één en meestal meer buitenlandse voorouders.
Een bedrag tot maximaal 92 euro per kind, afhankelijk van leeftijd. Na 15 maanden of zodra de aanvraag wordt goedgekeurd, krijgen asielzoekers een basisinkomen van ongeveer 400 euro per maand, plus een bijdrage voor accommodatie.
Waarom stappen vluchtelingen niet gewoon op het vliegtuig? Kost minder dan een lange vlucht. De EU heeft afgekondigd dat elke bootmaatschappij of luchtvaartmaatschappij die een vluchteling brengt die illegaal zou willen migreren, alle documenten moet hebben om het land binnen te komen.
Sommige Europese landen, zoals Hongarije, weigeren vluchtelingen te beschermen en doen er alles aan om het vluchtelingen zo moeilijk mogelijk te maken. Andere landen, zoals Griekenland en Italië, krijgen door hun geografische ligging zoveel asielaanvragen dat ze hen niet of nauwelijks kunnen opvangen.
Asielbeslissingen in de EU
In 2021 waren er vooral grote stijgingen in Bulgarije (212%), Polen (179,9%) en Oostenrijk (170,3%). De aantallen daalden in Hongarije (65,2%), Malta (38,9%), Griekenland (30%), Spanje (26,2%), Finland (20,8%) en Zweden (13,7%).
Niet Duitsland of Zweden, maar Oeganda, in Afrika, is het vriendelijkste land ter wereld voor vluchtelingen. Ze hebben daar te maken met een enorme stroom vluchtelingen, vanwege het oorlogsgeweld in buurland Zuid-Soedan. Oeganda is een van de armste landen, maar het zorgt wel goed voor vluchtelingen.
Nederland moet meer vluchtelingen opnemen:
Dat is hoe vluchtelingen uit allerlei landen naar Europa komen, met slechte omstandigheden. Slechte omstandigheden in hun land, op weg naar een beter leven in Europa, en ín Europa. In een aantal landen van de EU zijn vluchtelingen niet welkom. Zo ook Nederland.
Van de vijftig grootste gemeenten zijn er drie die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers hebben opgevangen. Het gaat om Roosendaal, Delft en Westland. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van cijfers die zijn opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
De IND onderzoekt met land- en taaldeskundigen het verhaal van de asielzoeker en beslist of deze mag blijven. Een asielzoeker mag hier in Nederland blijven als hij een gegronde vrees voor vervolging heeft, of een onmenselijke behandeling vreest. Dan komt hij in aanmerking voor een verblijfsvergunning.