Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Aardbeien invriezen
Dan kun je ze invriezen. Haal hiervoor de kroontjes van de aardbeien en snijd het fruit in stukjes. Verpak de gesneden aardbeien vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats in de vriezer. Zo blijven ze acht tot twaalf maanden houdbaar.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
– «Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Aardbeien invriezen
Invriezen kan ook, handig als je telkens maar een paar aardbeien nodig hebt. Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden. Volgens Van der Vossen krijg je ook met spoelen onder de kraan de aardbeien schoon.
Maar als er geen andere oplossing is gewoon de koelkast. En je kunt zelf wel zien aan de toestand van de aardbei of deze nog goed is of niet. Maar als ze mooi rood en gaaf zijn,kun je ze het beste opeten,op de lange termijn gaan ze verschrompelen,omdat ze vocht verliezen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Aardbeien ontdooien
Als je een smoothie of aardbeienjam bereidt kun je het beste bevroren aardbeien in een blender stoppen en vervolgens laten afkoelen in een koelkast. Eenmaal ontdooid kunnen de aardbeien nogal week zijn. Daarom worden ontdooide aardbeien ook meestal voor smoothies of jam gebruikt.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Het is eigenlijk het beste om aardbeien helemaal niet te wassen voor je ze opeet. Dus als je aardbeien uit je eigen tuin hebt, gewoon opeten of gebruiken. Wil je ze toch proper maken, dan mag je ze zeker niet zo onder de kraan wassen. Aardbeien werken als een spons en worden dan meteen waterig en smakeloos.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn. De beelden liegen er niet om: als je dat doet, komen er namelijk allemaal kleine beestjes uit.