Elk volwassen mens heeft ongeveer vijf liter bloed. Ons bloed bestaat uit vocht met daarin allerlei stoffen en bloedcellen. Per uur stroomt ongeveer zestig liter bloed door de nieren. Dit betekent dat al ons bloed meer dan tweehonderd keer per dag gefilterd wordt door onze nieren.
De nieren van een volwassen persoon kunnen ongeveer 180 liter bloed zuiveren per dag, wat ongeveer overeenkomt met 120 milliliter per minuut.
De uitscheiding van afvalstoffen kan op twee manieren geschat worden, namelijk door de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) of door de creatinineklaring in bloed- en urineonderzoek te meten. De GFR-waarde en creatineklaring geven aan hoe goed de nieren functioneren en in welk stadium de nierziekte zich bevindt.
Nieren zuiveren het bloed
Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.
Een goed filter filtert heel veel verschillende stoffen uit het water. Dus niet alleen kalk, maar ook stoffen als fluoride, chloor, lood en glyfosaat. Alles zodat je het meest zuivere water overhoudt.
De nieren regelen ook de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden.
Nierfalentraject Wanneer de resterende functie van de nieren minder wordt dan 20 tot 25 procent zult u het nierfalentraject aangeboden krijgen. Nierfalentraject Wanneer de resterende functie van de nieren minder wordt dan 20 tot 25 procent zult u het nierfalentraject aangeboden krijgen.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is dan belangrijk de oorzaken zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen en een dieet. Zo kan uw nierfunctie zo lang mogelijk behouden blijven.
Brandnetel staat bekend als nier zuiverend kruid. Drie tot vier kopjes brandnetelthee per dag zuiveren je nieren en voeren van overtollig water. Wat je ook kunt doen om je nieren te ondersteunen is een pan brandnetelsoep maken.
Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt op het krijgen van chronische nieraandoeningen. Let er op wel dat te veel drinken juist schadelijk kan zijn.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
"Het smaakt soms wat zout, soms zoals champagne. Soms zelfs een beetje als limonade," vertelt ze.
Vaak zijn er geen symptomen aanwezig, in sommige gevallen is er een laag schuim op de urine te zien. De diagnose kan worden gesteld met een 'dipstick'. Dit is een staafje dat van kleur verandert zodra het in aanraking komt met eiwit. De behandeling van eiwit in de urine bestaat doorgaans uit medicatie.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Troebel en grijs kan een waarschuwingssignaal zijn. Nierstenen bijvoorbeeld kunnen je urine grijs kleuren en ook ontstekingen aan je blaas of urinewegen maken je plas vaak troebel en grijs. Troebel en grijs is altijd een teken om even contact op te nemen met de huisarts.
minder zout eten: maximaal 6 gram per dag. medicijnen, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk. niet roken, bewegen, gezond eten, afvallen als u te zwaar bent.
Conclusie. Drinkwater in Nederland moet voldoen aan heel strenge eisen, en is van uitstekende kwaliteit. Het is schoon, veilig en goedkoop. Het kraanwater thuis nog eens extra filteren is nergens voor nodig.
In het Nederlandse drinkwater kunnen deeltjes PFAS voorkomen. Dit is met name het geval in drinkwater gemaakt van rivierwater, blijkt uit onderzoek van RIVM. Van een groot aantal PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Het drinken van kraanwater blijft veilig, aldus het RIVM.