In Nederland rijden zo'n 600.000 auto's onverzekerd rond. Volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer is dat zo'n 6 procent van alle voertuigen.
Controle RDW onverzekerd rijden
De RDW controleert volgens eigen zeggen minimaal één keer per jaar of jouw auto of een ander voertuig is verzekerd. Word je gepakt zonder autoverzekering, dan krijg je een boete van € 380,-. Per jaar kun je maximaal drie keer zo'n boete krijgen.
Is onverzekerd rijden een misdrijf? Als hieruit ernstige gevolgen voortvloeien, kan dit inderdaad als misdrijf aangemerkt worden, maar in de regel is onverzekerd rijden een strafbaar feit.
Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Je mag niet rijden in een onverzekerde auto. Onverzekerd rijden is namelijk strafbaar. Of je nu wilt rijden in een nieuwe auto die je nog moet verzekeren of al een auto hebt, rijden zonder verzekering is illegaal. Dat mag dus ook niet tijdelijk.
Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is. Als je auto niet verzekerd is, krijg je als eigenaar een boete van bijna € 400,-.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.
Verzekeren eendagskenteken
Als je een kenteken voor één dag hebt aangevraagd bij de RDW, kun je vervolgens je auto verzekeren met WA-dekking. Ook deze verzekering geldt dan voor één dag. Als je een verzekering wil afsluiten, heb je het chassisnummer en het eendagskenteken nodig.
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Het is vaak lastig om een autoverzekering af te sluiten nadat je een rijontzegging hebt gehad. Je aanvraag wordt dan simpelweg door de meeste verzekeraars geweigerd. Verzekeraars zien mensen die een rijontzegging hebben gehad namelijk als een extra risico.
Dan mag hij alleen op je eigen terrein staan. Met een onverzekerde auto mag je dus nooit rijden. Ook mag hij niet op de openbare weg staan, bijvoorbeeld voor je deur. Het is verstandig om op de dag van aankoop direct een autoverzekering af te sluiten.
Wanneer een bestuurder niet verzekerd is, dient het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds de schade te vergoeden. Het GMWF zal de som die het moet betalen echter terugvorderen van de bestuurder die in fout was.
Elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrije jaar bij. Claim je geen, één of meer schades in een verzekeringsjaar? Dan val je terug naar het aantal schadevrije jaren zoals in de tabel staat. Bij 4 of meer schades val je altijd terug naar -5 schadevrije jaren.
Bij een ongeval met een onverzekerde tegenpartij kunt u een beroep doen op uw omnium- en uw bestuurdersverzekering, als u die aanvullende waarborgen hebt afgesloten. Deze verzekeringen vergoeden uw materiële en lichamelijke schade, ongeacht de oorzaak van de schade.
Autoverzekering aanvragen
Het is slim om direct nadat je een auto hebt gekocht een autoverzekering af te sluiten. De verzekering moet namelijk ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Vanaf dat moment ben je verplicht om de auto met een minimale WA-dekking te verzekeren.
Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Eendagskenteken kosten
Aan het aanvragen van eendagskenteken zijn geen kosten verbonden. Je kunt het eendagskenteken gratis aanvragen bij de RDW.
Hoe weet ik dat ik op de zwarte lijst sta? Je wordt schriftelijk verwittigd wanneer je op de zwarte lijst staat. Je hebt steeds het recht om jouw geregistreerde gegevens te raadplegen. Hoe je dat kan doen, staat vermeld op de brief die je hebt ontvangen.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
'Volgens de Rijksdienst voor wegverkeer zijn er zo'n 3500 roze personenauto's op de weg. De RDW schrijft het trouwens als 'rose'. Waarschijnlijk zijn het er meer, want sinds 2014 moet je een roze auto registreren als rood, wit of paars. Ze sterven uit, dus.
Maar liefst 28% van de Nederlanders kent iemand die zonder rijbewijs achter het stuur zit. Voor 7% geldt zelfs dat zij meerdere mensen in hun omgeving hebben die dit doen. Daarbij komt dat één op de vier personen zelf ooit zonder rijbewijs de weg op is gegaan, 8% deed dit vaker.
39 procent van de Nederlanders heeft geen rijbewijs en ongeveer de helft heeft geen auto tot haar of zijn beschikking. Dit concludeert verkeersadviesbureau Crow-KpVV op basis van een eigen berekening.
Controles. Ook het Rijbewijzenregister wordt verbeterd. In deze door de RDW beheerde databank kunnen politie, OM en CBR onder meer controleren of iemand beschikt over een rijbewijs, of sprake is van een geschorst of ongeldig rijbewijs, of het rijbewijs is ingeleverd en zo ja, waar het zich bevindt.