Als het gaat om af en toe een ritje, mag dit zeker. Jouw auto uitlenen aan je kind, kan dan ook zonder problemen. Je hoeft dit ook niet te melden bij je verzekeraar. En jouw auto blijft gewoon verzekerd, ook met je zoon of dochter achter het stuur.
De BA-verzekering van de wagen blijft geldig, zelfs wanneer jij achter het stuur zit. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden. Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering.
We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.
Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt. De kosten die ontstaan na schade als je in een geleende auto rijdt, blijven dus wel voor de eigenaar van de auto.
Eigenaar auto draait op voor de schade
Wie betaalt de schade als je je auto uitleent? Dat is de eigenaar van de auto. Het maakt voor de autoverzekeraar niet uit of jij op dat moment wel of niet aanwezig was. Een autoverzekering sluit je af op het voertuig.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
Leent u uw auto uit en veroorzaakt de bestuurder een ongeluk waarbij schade ontstaat? Dan zijn de kosten voor u. Als eigenaar van de auto blijft u verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Meestal vergoedt uw verzekering de schade.
Hoe werkt het schadeformulier? Bij een ongeval of aanrijding vul je altijd een Europees Schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Ook bij schade door een onbekende tegenpartij of door een dier waarvan de eigenaar onbekend is, vul je een schadeformulier in. Deze informatie is nodig voor de afhandeling van de schade.
Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto.
Bij schade is je partner dus gewoon verzekerd als hij of zij in jouw auto rijdt. Andere bestuurders die incidenteel in je auto rijden zijn ook gewoon verzekerd. Leen je de auto een keer uit aan de buurman? Dan zijn eventuele schades die hij maakt gewoon verzekerd.
Jazeker, samenwonende partners mogen altijd in elkaars auto rijden. Het maakt niet uit hoe vaak dat is. Zorg wel dat degene die het meeste in de auto rijdt bij ons bekend is als de hoofdbestuurder. Houd er bij het delen van één auto rekening mee, dat er ook maar één persoon schadevrije jaren kan opbouwen.
In principe is de autoverzekering dus al ingegaan, maar de definitieve acceptatie en de polis volgen nog. Rijdt u onverhoopt al schade tijdens de voorlopige dekking, dan is uw auto gewoon verzekerd. Nadat u de autoverzekering heeft aangevraagd, wordt de aanvraag direct doorgestuurd naar de verzekeraar.
De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit hoeft niet altijd de eigenaar van de auto te zijn. Bijvoorbeeld als een vader een auto voor zijn dochter koopt en de verzekering afsluit. De dochter is in dit geval de persoon die het meeste in de auto rijdt en is dus de regelmatig bestuurder.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
De CAR-verzekering dekt alleen onvoorziene schade. Schade die ontstaat als gevolg van opzet, kan hierdoor niet worden vergoed. Er wordt van de aannemer, zzp'er of particulier die de CAR-verzekering afsluit, verwacht dat er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Het is niet in alle gevallen strafbaar, als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. Maar als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar.
Schade herstellen
Wil je liever niet de schade melden? Geen probleem, het melden van autoschade is niet verplicht namelijk. Sterker nog, soms is het beter om het juist niet te melden. Wanneer je een schade claimt, ga je meer premie betalen en verlies je schadevrije jaren.
In beginsel krijgt de eigenaar de boete wanneer het gaat om een overtreding die valt onder de Wet Mulder. Indien de eigenaar niet de bestuurder was, dan moet hij zelf de boete verhalen op de bestuurder. Gaat het om ernstigere vergrijpen, dan gelden er andere regels.
De aandeelhouders zijn de eigenaren van de BV. Zij hebben aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd.
Hoofdelijke aansprakelijkheid is aansprakelijkheid van iedere schuldenaar (debiteur) voor de gehele verschuldigde prestatie. De schuldeiser kan dan alle schuldenaren voor het volledige bedrag aanspreken. De schuldeiser kan zich dus richten op de schuldenaar die het meeste verhaal biedt.
In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of je verzekerd of niet verzekerd bent wanneer je schade bij een ander aanbrengt. Om plotselinge hoge kosten te vermijden wordt er door veel Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
Als hoofdbestuurder ben je degene die het meeste in de auto rijdt. De eigenaar is degene op wiens naam de auto en verzekering staan.