Het telefoonnummer is 088 361 11 81. Als een partij niet komt opdagen op de zitting, doet de rechter toch uitspraak. Dit heet een verstekvonnis.
Indien u niet verschijnt en niemand u vertegenwoordigt, dan wordt de rechtszaak in uw afwezigheid afgehandeld en volgt een uitspraak bij verstek. Het vonnis bij verstek zal u worden betekend door een gerechtsdeurwaarder.
Als u niet naar de zitting kunt komen, dan kunt u: om uitstel vragen. een advocaat namens u laten gaan. een brief aan de rechter schrijven met daarin uw kant van het verhaal.
De schuldenaar (de geëxecuteerde) mag geen inhoudelijke bezwaren tegen de uitspraak meer aanvoeren. Daarvoor dient het verzet, het hoger beroep of de cassatie.
U kunt in verzet gaan door een dagvaarding uit te brengen. De zaak wordt dan alsnog inhoudelijk behandeld door de rechter die het verstekvonnis wees. Als u niet tijdig in verzet gaat, dan kan de rechter de zaak niet meer behandelen en kunt u ook niets meer tegen de uitspraak van de rechter doen.
Als de gedaagde thuis is en de dagvaarding daarop in ontvangst neemt, is sprake van betekening in persoon. Ook als de gedaagde de dagvaarding weigert, is betekend in persoon. Als de gedaagde niet thuis is, kan de deurwaarder kijken naar art. 46 en 47 Rv.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.
Is de zitting definitief gepland, dan kunt u een verzoek om de zitting te verplaatsen voorleggen aan de rechter die uw zaak behandelt. Dat kan alleen als u een dringende reden heeft. U stuurt een e-mail, waarin u uitlegt waarom u echt niet kunt komen.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Als een rechter kennis mist om te kunnen beslissen over een strafzaak, kan hij u als deskundige inschakelen. De verdachte mag dan ook een deskundige aanwijzen die bij uw onderzoek aanwezig is. De deskundige die de verdachte heeft aangewezen, wordt voorkeursdeskundige genoemd.
Het is mogelijk om eenmalig 4 weken uitstel te krijgen. Dit uitstel vraagt u aan door de rechtbank een brief te sturen.
Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten.
U kunt 1 keer 4 weken uitstel krijgen voor het sturen van uw schriftelijke reactie op de dagvaarding. Vraag om uitstel door de rechtbank een brief of e-mail te sturen. Deze moet uiterlijk op de dag vóór de rolzitting binnen zijn.
Bij conflicten tussen particulieren en organisaties is het afhankelijk van de situatie of u verplicht bent een advocaat in te schakelen: Bij de kantonrechter is een advocaat niet verplicht. Bij de civiele rechter is een advocaat wel verplicht.
De rechter kan uw verzoek weigeren. Bij civiele zaken dient u het verzoek in bij degene die u heeft opgeroepen. De rechter bepaalt of hij uw verzoek goedkeurt.
Als zij het op tijd samen eens worden, kan uw deurwaarder de procedure intrekken. reageren bij de rechter, als hij het niet eens is met uw eis. Dit kan hij per brief (verweerschrift) doen of mondeling tijdens de rolzitting. Hij kan ook een tegeneis indienen, als hij ook iets van u wil eisen via de rechter.
De rechter kan een zaak ambtshalve doorhalen als er gedurende een langere tijd geen proceshandelingen zijn verricht. De term 'doorhaling' (of royement) doet vermoeden, dat de procedure daarmee definitief tot een einde komt.
Een strafrechter zoekt altijd naar een passende straf. Hij kijkt daarbij naar feiten en omstandigheden, maar ook naar het doel van de straf. Zoals vergelding, afschrikking, voorkomen van herhaling en beschermen van de samenleving.
Een rechter schakelt zijn persoonlijke meningen altijd uit tijdens een rechtszaak. Hij kijkt puur naar de feiten, de wet en omstandigheden. Wat hij als privépersoon denkt, doet niet ter zake.
De wettelijke dagvaardingstermijn is ten minste één week (7 dagen). Daarbij zijn niet inbegrepen de dag waarop het exploot wordt betekend en de dag waarop de behandeling van het kort geding zal plaatsvinden. Er moet dus sprake zijn van 7 “schone dagen”.
Een dagvaardingsprocedure duurt slechts enkele weken als er geen reactie komt op de dagvaarding. In dat geval zal de rechter verstek tegen de gedaagde partij verlenen en de vordering van de eiser toewijzen zolang de vordering niet onrechtmatig of ongegrond is in de ogen van de rechter.
De eisende partij stuurt de betekende dagvaarding vervolgens op naar de rechtbank. Tussen de datum waarop de deurwaarder de dagvaarding betekent en de datum waarop de gedaagde partij zich moet stellen, moet minimaal acht dagen zitten. Dit geeft de gedaagde partij de tijd om een advocaat of jurist in te schakelen.