Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Over het algemeen staat er op onze theekaartjes een zettijd van 5 minuten. Laat je de thee dus minimaal 5 minuten trekken, dan zijn de smaken mooi in balans.
Om een heerlijk kopje zwarte thee te zetten, is het belangrijk om water te gebruiken dat goed gekookt is en een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Gebruik een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken.
Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden.
Bij sommige theesoorten laat men de blaadjes maar kort oxideren zodat er alleen een lichte verkleuring ontstaat. Bij zwarte thee laat men de theebladeren volledig oxideren, de bladeren worden dus donker bruin.
Wil je weten of de thee toch bedorven is ondanks het goede bewaren? Dan kun je het trekken in water en kijken of er een laagje olie te zien is. Als er een laagje zichtbaar is, dan kun je de thee beter niet meer gebruiken. Je hebt in dit geval wellicht te maken met looizuur (zie volgend kopje met meer informatie).
Omdat thee heet is, drink je het langzamer. Dit zou ervoor zorgen dat de spelers minder snel na de rust een plaspauze nodig hebben. Daarnaast bevat thee aminozuren, wat het spierherstel bevordert. Met alleen water blijf je wel gehydrateerd, maar mis je de voordelen van thee.
Een andere reden waarom koffie en thee worden geassocieerd met uitdroging, is vanwege de droge mond die je krijgt na het drinken ervan. Dit komt door de tannines die deze dranken bevatten.
Om de smaak van je thee zoveel mogelijk te behouden is het volgens de expert verstandig om eerst je water te koken en dit vervolgens tot 80 graden te laten afkoelen. Dit kun je doen door het kokende water in een kopje te schenken en hier wat koud water aan toe te voegen.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Als je uitdroogt functioneert je lichaam minder efficiënt en kun je minder effectief afvalstoffen afvoeren. Toch is dit niet de reden dat thee in de Richtlijnen Goede Voeding staat. Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie…
Niet hengelen
Thee in een zakje heen en weer bewegen door een glas kokend water en dan ook nog uitknijpen, is ook niet te methode. "Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee."
Giet vervolgens het kokende water over de bladeren en laat de thee ongeveer 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van de smaak die je wenst.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water.
Wij raden het af.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
Op korte termijn is er niets mis met meer inname van theïne, maar op lange termijn kan het frustrerende ontwenningsverschijnselen veroorzaken als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Om dit te voorkomen is het verstandig om je lichaam af en toe wat rust te gunnen en thee over te slaan.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Raad de voetballers aan om twee á drie uur vóór de wedstrijd, tijdens de laatste maaltijd, 400 tot 600 ml (2-3 grote glazen) water of vruchtensap te drinken. Een kwartier voor de wedstrijd nuttigen de spelers tussen de 150 en 250 ml (1 á 2 bekertjes) water of Aquarius drinken.
Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze soorten thee zit geen cafeïne.