Er zijn 2 soorten lintwormen die bij mensen voorkomen: Runderlintwormen kunt u in Nederland krijgen. Ze blijven in uw darm en reizen niet door uw lichaam.
U kunt een lintworm opmerken doordat u witgele stukjes in de ontlasting of in het ondergoed aantreft. Deze zijn vaak één tot drie centimeter lang. In sommige gevallen geeft een lintworm de volgende klachten: Buikpijn.
Lintwormen zijn wormen die in de darm leven. Een volwassen lintworm bestaat uit een aaneenschakeling van aan elkaar verbonden kleine stukjes worm. Lintwormen zijn wormen die in de darm leven. Een volwassen lintworm bestaat uit een aaneenschakeling van aan elkaar verbonden kleine stukjes worm, zogenaamde 'proglottiden'.
Lintwormen zijn platwormen, en leven als parasiet bij mens en dier. Ze kunnen van een paar cm tot verschillende meters lang worden. Via besmet voedsel, meer bepaald door het eten van rauw of slecht gebakken vlees of vis of van besmette groenten, belanden de eitjes of larven van een lintworm in de darmen van de mens.
U heeft klachten
Jeuk rond de anus of vagina, vooral 's nachts, komt meestal door de kleine (tot ongeveer 1 cm) wormpjes. De meeste andere wormen die u in Nederland kunt krijgen geven meestal geen klachten. Heel soms kunt u bijvoorbeeld buikpijn krijgen door lintwormen, spoelwormen of zweepwormen.
Schrik niet, maar een volwassen lintworm kan twee tot tien meter lang worden en een levensduur hebben van wel 25 jaar.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Wanneer je denkt dat je een lintworm hebt, neem je best contact op met je huisarts zodat er onderzocht kan worden over welke soort lintworm het gaat. De arts kan een wormdodend middel op basis van niclosamide voorschrijven. De dode lintworm zal dan op zijn beurt met de ontlasting mee naar buiten komen.
De vossenlintworm (Echinococcus Multilocularis) komt zowel in België als in het buitenland voor. Deze lintworm kan zeer gevaarlijk, zelfs dodelijk, zijn voor de mens. Mensen kunnen besmet raken door het eten van bosfruit/paddenstoelen of via besmette honden.
Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden). U kunt wormpjes zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.
Een lintworm geeft meestal geen klachten. Een lintworm wordt vrijwel altijd opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Deze stukjes zijn afgebroken segmenten van de achterkant van de lintworm. Meestal zijn ze één tot drie centimeter lang.
“Het is wel zo dat de meeste mensen niet of nauwelijks vermageren van een lintworm. Ze hebben last in de buik en een opgeblazen gevoel.” Een lintworm kan een paar meter lang worden. Soms zelf 30 meter!
De diagnose wordt gesteld door het vinden van eitjes of wormen in de stoelgang, de urine of het bloed. In een bloedonderzoek kunnen ook de afweerstoffen tegen de worm worden bepaald. Op een echografie of een scan zijn soms cysten zichtbaar in de weefsels, maar meestal is dit een toevallige vondst.
Wel kunnen de vrouwelijke wormpjes als ze eitjes gaan leggen de huid rond de anus irriteren. Ze veroorzaken dan een hevige jeuk in de bilspleet, vooral `s nachts. Meestal is een behandeling nodig met een wormdodend middel, zoals mebendazol. Een eenmalige dosis mebendazol is voldoende om alle wormen te doden.
Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken. U kunt wormpjes ook zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.
Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Longwormen (Angiostrongylus vasorum) vormen gelukkig geen gevaar voor mensen, maar zijn wel erg slecht voor honden: ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs dodelijk zijn.
Soorten wormen bij de kat
De meeste voorkomende klacht die ze veroorzaken is jeuk aan de anus. Deze lintworm kan ook de mens besmetten, vooral kinderen, maar is doorgaans niet gevaarlijk. Volwassen lintwormen leven in de darmen waar ze eitjes leggen die in de omgeving terechtkomen via de uitwerpselen.
Vroeger geloofden ze dat je een lintworm uit je lichaam kon "lokken" door met je mond open boven een kop warme melk te gaan hangen. Dan kwam de lintworm, aangetrokken door de geur van de melk, uit je mond gekropen.
Eitjes van de lintworm zitten in rauw vlees zoals filet americain, rauw gehakt en niet goed doorbakken biefstuk. Als je kind spoelwormen heeft, vind je iets grotere, crèmekleurige wormen in de ontlasting. Witte stukjes lintworm kun je ook in de ontlasting zien.
In de darm vormt de parasiet zich weer om tot een cyste. De cysten worden daarna met de ontlasting uitgescheiden. Zo kan opnieuw een infectie optreden.
Maar helaas, zichzelf bevruchten kunnen ze niet. Daarvoor is een partner nodig. Als twee wormen willen gaan paren gaan ze naast elkaar liggen, standje 69. Hun lijven scheiden dan slijm af dat uitgroeit tot een slijmkoker die hun lichamen omhult.
Ontwormen kun je niet 'preventief' doen, maar alleen curatief. Met andere woorden: Het heeft alleen zin als ze ook echt wormen hebben.
Wormen eten graag bananen. Is je wormenbak te nat en te vochtig. Dan is het aan te raden even geen bananen te voeren.