De "I" door de bovenkant van de "O" is stand-by, ook gebruikt op stand-by schakelaars. De onderste met de "I" in de "O" is voor een knop die echt aan/uit schakelt.
Een apparaat dat gegevens binnenkrijgt en uitzendt. De I staat voor input (invoer), de O staat voor output (uitvoer).
Het streepje snijdt de cirkel om te laten zien dat de knop de stroom niet volledig uitzet: het apparaat gaat in een standby-modus. Een lijn binnenin de cirkel, of een lege cirkel, betekent dat het apparaat helemaal in- of uitgeschakeld is.
I aan bijwoord Uitspraak: [an] 1) in werking Voorbeeld: `De radio staat aan. `Antoniem: uit 2) het is dik aan tussen hen (zij zijn zeer goede vrienden of innige geliefden) II aan voorzetsel Uitspraak: [an...
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Wanneer de schakelaar in de aan-stand staat, wordt het circuit gesloten en kan er elektriciteit van de stroombron naar de lamp of een ander elektrisch apparaat stromen. Staat de schakelaar in de uit-stand, dan wordt het circuit geopend en loopt de stroom niet verder.
De symbolen voor de schakelaars op dit apparaat hebben de volgende betekenis: : AAN. : UIT.
De "I" door de bovenkant van de "O" is stand-by, ook gebruikt op stand-by schakelaars. De onderste met de "I" in de "O" is voor een knop die echt aan/uit schakelt. Zijn gewoon symbolen die in verschillende normen helder beschreven worden.
on and off {bijwoord}
af en toe {bw.}
Het aan het Frans ontleende voorzetsel à wordt in het Nederlands (onder meer) gebruikt in de betekenis 'per eenheid', 'per stuk'. Dat gebruik komt vooral in Nederland voor. (1) Ik heb 20 meter van deze stof besteld à € 7,50.
De aan/uit schakelaar zorgt dat je beide elektrische apparaten in één keer uit kunt schakelen. Wil je liever een tweewegschakelaar die je kunt bedienen door middel van een App? Bekijk dan de WOOX Smartplug! Door alle apparaten met de aan-uitschakelaar in één keer uit te zetten, verminder je sluipverbruik.
Een schakelaar is een soort poort die in een elektrisch circuit stroom onderbreekt of verbindt. Het is een onderdeel van een schakeling en gebruikt men vaak voor het in- of uitschakelen van verlichting. De bekendste schakelaar is dan ook de gewone lichtschakelaar.
Elektrische weerstand
De tegenstand die een materiaal biedt aan de elektrische stroom heet elektrische weerstand of weerstand. Dit wordt voorgesteld met het symbool R en uitgedrukt in de eenheid ohm (Ω).
(1964) (< Eng.) (drugs) bewusteloos; erg onder invloed zijn (van verdovende middelen). Tegenwoordig ook: dronken.
Off-day - (Eng.), ongeluksdag; dag dat alles tegenzit. Off-day (bedorven dag) rotdag, dag waarop het allemaal niet lopen wil.
turn off {werkwoord}
uitschakelen {ww.} stopzetten {ww.} afzetten {ww.}
Een schakelaar is eigenlijk een soort elektrische poort. Als de poort openstaat kan de stroom doorlopen, maar wanneer de poort gesloten is kan de stroom niet verder. Op deze manier kan je dus bepaalde dingen laten werken wanneer de stroom erdoor loopt.
De werkschakelaar is een schakelaar die je met de hand kan bedienen. Deze schakelaar is dicht bij een elektrische machine aangebracht zodat je deze buiten werking kan stellen. Tijdens onderhoudswerkzaamheden en reparatiewerkzaamheden kun je door middel van deze schakelaar een apparaat tijdelijk uitschakelen.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
Kindveilige stopcontacten
Het best is een kindveilig stopcontact. Op zo'n stopcontact, ook wel 'kinderveilige wandcontactdoos' genoemd, zit een vast afdekplaatje dat de opening van het stopcontact bedekt. Zo'n afdekplaatje gaat alleen opzij als je met een stekker beide openingen tegelijk aandrukt.
Als u een paar dagen van huis bent, kan het helemaal geen kwaad om een aantal stekkers uit de stopcontacten te halen. Elektrische apparaten kunnen namelijk ongemerkt veel stroom gebruiken, ook als ze uit staan.
De eenvoudigste optie om de stroom uit te schakelen, is om de stop simpelweg uit te zetten. Zoek op welke stop hoort bij de ruimte waarin je aan de slag gaat, en zet die stop uit. Wanneer je een automatische stoppen hebt, kun je de stop gewoon met de schakelaar uitschakelen.
De schakelaar springt omlaag en schakelt de gehele groepenkast uit. Op deze manier zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat er geen stroom meer staat op de elektrische installaties in huis en voorkomt hiermee gevaarlijke situaties.