Integendeel. Koude koffie heeft namelijk al een andere chemische samenstelling dan warme koffie, maar wanneer je dat koud kopje opwarmt, verandert die opbouw nog eens. Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren. Bewaaradvies na opening verpakking: luchtdichte en hersluitbare opslagtrommel of weckpot.
De magnetron wordt gebruikt om eten op te warmen. Van bijvoorbeeld kant-en-klaar maaltijden of kliekjes, restjes eten. Van onder andere groenten, aardappelen, vlees, of pasta's. Daarnaast wordt de magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van diepvriesproducten.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen gelden lagere adviezen.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Het kan de groei van de baby (waaronder de groei van de hersenen) vertragen. Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken.
1/ Rijst opwarmen
Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
Bewaar koffie niet in de koelkast, want het neemt gemakkelijk geuren en smaken op.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat.
Een open verpakking verliest smaak en aroma. Bewaar de verpakking afgesloten, droog en donker, het liefst in een trommel of bus. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het snel aroma en smaak.
Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – wat ook cruciaal is voor je huid. Daarnaast vermindert jouw kopje koffie de productie van collageen, een soort eiwit dat je huid elastisch, gezond en mooi houdt. Hierdoor kunnen dus sneller rimpels ontstaan en is je huid minder soepel.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
Water in een glas, mok of kop. Hoe je het ook verpakt, het is gevaarlijk. Water zal in de magnetron namelijk té warm worden. Wanneer je het vastpakt en beweegt zal het 'uitbarsten' en al kokend over je heen spatten.
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.