Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
EPS isolatie is licht van gewicht, gaat lang mee en is bestand tegen vocht, waardoor het een goede keuze is voor allerlei isolatie-klussen. Het wordt vooral gebruikt voor spouwmuurisolatie en bodemisolatie. De lambdawaarde van EPS ligt tussen de 0,030 en 0,040 W/mK.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Het heeft een goede, blijvende isolatiewaarde: λ (0,031 – 0,038) (w/mk) Een zeer lange levensduur van meer dan 75 jaar. Uitstekend te recyclen mét behoud van kwaliteit. EPS isolatie is vochtbestendig en rot niet.
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
PUR is een propere oplossing:
Omwille van de snelle droogtijd van PUR, kunnen we de bescherming na afloop ook meteen weer verwijderen. Het gebouw blijft bovendien volledig droog. EPS heeft dit voordeel niet. Dat blijft een cementoplossing, waardoor de materie meer tijd nodig heeft om uit te drogen.
Zowel XPS als EPS zijn beide kunststof isolatiematerialen die redelijk flexibel zijn en daardoor minder geschikt voor gebruik op onregelmatige oppervlakken. Voordel van het gebruik van kunststof isolatiemateriaal is dat deze waterafstotend zijn en daardoor perfect geschikt voor gebruik in natte of vochtige ruimtes.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen. Dit betekent dat wanneer je gaat isoleren met EPS, je een dikke laag EPS isolatie moet aanleggen om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
PIR vs XPS
De isolatiewaarde van PIR is beter dan XPS. PIR heeft namelijk een lambdawaarde van 0,023-0,28 W/mk en XPS een lambda van 0,032-0,035 W/mk. Vanwege de hoge isolatiewaarde wordt PIR veelvuldig gebruikt in vloeren, muren en daken. Door de hoge isolatiewaarde kunt u namelijk dun isoleren.
De meeste isolatiematerialen zullen hun isolatievermogen verliezen wanneer ze nat worden. Het is daarom noodzakelijk om het materiaal te vervangen als het niet voldoende kan drogen. Krijgt u de isolatielaag wél volledig droog, dan is een vervanging niet nodig.
Isoleren is een goede manier om vochtproblemen tegen te gaan. Toch zijn vochtproblemen een regelmatig gehoorde klacht na isolatie. Schimmelvorming op de muren en beslagen ramen zijn tekenen van teveel vocht in huis.
Het is een sterk en compact materiaal dat drukvast en makkelijk beloopbaar is. Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS meer resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, maar dus ook muren die gevoelig zijn voor doorslaand vocht, kies je best voor XPS.
EPS gaat de volledige levensduur van een gebouw mee met behoud van kwaliteit. Na sloop en demontage kan het worden hergebruikt of gerecycled. EPS is als gerecycled product volwaardig inzetbaar.
De levensduur van EPS is dan gemiddeld dan ook zo'n 100 jaar! Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Een van de mogelijke spouwmuurisolatie nadelen is namelijk dat het buitenspouwblad door de isolatie niet goed kan uitdrogen, waardoor vocht in het slechtste geval kan doorslaan naar binnen of de stenen beschadigd raken door vorst.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.