Het beste antwoord. Het hangt ervan af wat jouw relatie is met die persoon. Tegen een onbekende zeg je dat niet, dan ben je gewoon beleefd met 'goeiedag, goedemorgen/middag/avond'. En bij het weggaan zeg je: tot ziens, tot de volgende keer, fijne dag verder, of iets dergelijks.
Hallo is altijd goed. Hoi is iets informeler, maar kan ook wel.
Hallo, hoi, hey. Informele begroetingen in Nederland en Vlaanderen.
Gangbaarheid. Het woord hoi staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Iemand een goedendag wensen in het Vlaams
Als Nederlanders elkaar begroeten, gebruiken ze veelal het woord “hoi”. In Vlaanderen is dit minder gebruikelijk. Als u iemand tegenkomt, kunt u beter Hey zeggen. Hallo komt echter wel in zowel Nederland als Vlaanderen voor.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Een kus op de wang geven is in België een manier om iemand hartelijk te begroeten. Vlamingen houden meer van kussen dan Walen en Brusselaars. Vlaamse mannen kussen elkaar nooit. Drie kussen geven is in België een manier om iemand te feliciteren.
Geachte, Geachte heer/mevrouw is het meest formeel. Eigenlijk zie je dit nauwelijks nog in e-mails, tenzij deze wordt gestuurd aan een hooggeplaatst persoon. Het alternatief voor een mailbericht aan iemand die je niet kent is 'beste' of 'hallo'.
Nederlanders zeggen het, maar ook Surinamers. 'Hoi' kan gebruikt worden als begroeting, maar ook als een vorm van doei zeggen. In Limburg bijvoorbeeld, zeggen ze nadat een gesprek is afgelopen vaak 'hoi hè!
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Het hangt ervan af wat jouw relatie is met die persoon. Tegen een onbekende zeg je dat niet, dan ben je gewoon beleefd met 'goeiedag, goedemorgen/middag/avond'. En bij het weggaan zeg je: tot ziens, tot de volgende keer, fijne dag verder, of iets dergelijks.
Waarom zijn we 'hallo' dan massaal als begroeting gaan gebruiken? Het woord 'hallo' vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Oud-Hoogduitse 'halôn' (te halen), wat men geroepen zou hebben om vanaf de overkant een veerman aan te roepen. De uitroep vond vervolgens haar weg naar het Oud-Engels.
Het woord hallo was vroeger helemaal geen populair begroetingswoord. De kreet werd tot halverwege de negentiende eeuw vooral gebruikt om 'de aandacht te trekken voor wat gezegd wordt', aldus het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. 'Hallo, jij daar! Wat ben je aan het doen?'
Letterlijk 'zij' in het Arabisch. Maar wordt vaak gebruikt als begroeting. Hoe is het Ouleh? Letterlijk 'zij' in het Arabisch.
"Ewa drerrie" is het kinderwoord van 2020 en betekent "Hey gast!". "Simp" is het tienerwoord van het jaar en betekent zoveel als "een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt". Al enkele jaren organiseert Ketnet een verkiezing van het kinderwoord van het jaar.
5) Tantoe is straattaal wat – hoogstwaarschijnlijk – uit het Surinaams komt. De betekenis van tantoe is: 'heel erg'.
Bij formele teksten gebruik je geen afkortingen. Je zegt 'geachte meneer of mevrouw', 'u' of je sluit een brief af met een 'vriendelijke groet'. Ook denk je goed na over de lay-out van je geschreven tekst, want je gebruikt alinea's, witregels en bijvoorbeeld titels.
Geachte of Beste
Bij e-mail ligt het wat ingewikkelder. Ken je de ontvanger helemaal niet, of is er sprake van een formele situatie, dan is ook hier Geachte de beste keuze. Bij informelere berichten is Beste een goede optie, maar ook bijvoorbeeld Dag, Hallo of Goedemorgen/-middag zijn mogelijk.
Formeel betekent dan 'zakelijk, officieel, tot het publieke domein behorend', informeel 'niet-zakelijk, ongedwongen, tot de privésfeer behorend'. Bijvoorbeeld: een formeel gesprek, een informele aanspreking.
Onderstaand geven we de meest gebruikte Spaanse begroetingen die u kunt gebruiken tijdens een ontmoeting. ¡Hola! ¡Buenos días! ¡Buenas tardes!
Mannen geven elkaar ook een warme begroeting door elkaar dubbel op de wang te zoenen, wat niet gebruikelijk is in de Westerse maatschappij. De zoenen zijn net wat anders dan de zoenen bij een Nederlandse begroeting. De wangen worden meer tegen elkaar gedrukt en de lippen spreken een groet uit.
Je (jij) is de vorm die geassocieerd wordt met vertrouwelijkheid. Die wordt in de standaardtaal gebruikt om mensen aan te spreken die we kennen of met wie we een nauwe band hebben of willen hebben. Het is de vorm die in de omgangstaal in Vlaanderen en in de meeste Vlaamse dialecten overeenkomt met de ge-vorm.