Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de bospeen dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Wortel bereiden & bewaren
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Zeker, maar je kunt wortels beter in stukken invriezen. Ontdooide geraspte wortels kun je prima bij een soep of stoofschotel toevoegen. Kun je rauwe wortels invriezen? Ja, maar wij adviseren om wortels eerst te blancheren.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om soep van te maken.
'Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk.
Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Een restje gare winterpeen over? Dat kun je winterpeen 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer in een gesloten bakje bewaren.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Het beste vries je voeding in in kleinere porties: dan bevriest het sneller en ontstaat er geen (of minder) ijs in de vriezer. Diepvriesverpakkingen moeten luchtdicht zijn. Ideaal zijn herbruikbare bewaarbakjes of diepvrieszakjes. Een volle diepvries houdt trouwens beter koel dan een lege.
Je hutspot langer bewaren? Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen. Als je de bakjes in de vriezer zet, zijn ze tot drie maanden houdbaar.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Bereiden: Koken: in weinig water in 8-10 minuten gaarkoken. Roerbakken: in hete olie 8 minuten omscheppen. Salades: rasp of snij de wortelen en voeg ze toe aan de salade. Zeer geschikt in salades en om rauw uit de hand te eten.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Bewaar ze dan in de vriezer. Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren.
Stevige komkommers zijn, buiten de diepvries, een week houdbaar. Komkommer invriezen kan ook. Dat doe je best niet met rauwe komkommer, die zo zijn smaak verliest en pap wordt. Gerechten met komkommer invriezen kan wel.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over. Goeie vraag: kun je rauwe pompoen invriezen?
Winterwortels kun je een paar weken bewaren. Dat maakt ze ideaal om standaard in huis te hebben. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven. Je kunt winterpeen het beste op de fruitschaal bewaren.
Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn. De kleur oranje is feller en de wortels glanzen meer. Genoeg redenen om de schil er dus even vanaf te halen!
Wat is de houdbaarheid van bospeen:
Bospeen met loof kun je in de koelkast ruim 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.